Urmărește emisiunea live


Firea: E un proces dificil. A fost o abordare greșită

Gabriela Firea 1
Gabriela Firea 1

Gabriela Firea a făcut un anunț important privind lista de medicamente compensate și gratuite, o listă care nu a mai fost modificată de mulți ani.

"În urmă cu mai bine de un an, mai precis în luna februarie 2013, ministrul de atunci al Sănătății începea lupta pentru actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite, listă încremenită în forma stabilită în cadrul precedentului ministeriat, încă din anul 2008. Termenul pe care și-l fixa dl ministru era unul ambițios: vara lui 2013.
Lunile au trecut probabil mult prea repede pentru capacitatea de reacție a sistemului birocratic, așa că noua listă a primit succesiv noi termene, din ce în ce mai îndepărtate, până când Guvernul s-a remaniat. Poate că, în domeniul sănătății, această schimbare s-a resimțit cel mai puternic, deoarece erau lăsate în urmă mai multe proiecte nefinalizate, printre care lista de medicamente compensate, dar și pachetul minim de servicii medicale, legea malpraxisului etc", a spus Gabriela Firea.

VEZI ȘI: Pandele, avertisment clar pentru Gabriela Firea


"Noul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a considerat, pe drept cuvânt, că abordarea predecesorului său a fost greșită, așa că proiectul a fost reluat aproape de la zero. În momentul de față, lista se află într-un proces accelerat de evaluare și avem promisiuni că până la toamnă va fi gata, sau mai precis, va intra în vigoare. Un semnal pozitiv, căci promisiunile nu mai sunt de ajuns, este anunțul privind compensarea a 16 molecule noi (orfane, adică cele care nu au alternativă terapeutică), majoritatea acestora fiind pentru tratamentul cancerului și al bolilor rare.
Suntem pe deplin conștienți că acest proces este unul dificil, trebuind armonizate interesele pacienților, ale companiilor producătoare de medicamente, directivele europene și limitările bugetare", a conchis Gabriela Firea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel