Franța, decizie radicală în legătură cu mașinile diesel

Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a declarat că promovarea maşinilor diesel în Franţa a fost "o greşeală" şi că Franţa va lua măsuri pentru a elimina treptat aceste maşini din circulaţie prin măsuri de taxare în funcţie de poluare.

Circa 80% dintre francezi conduc o maşină diesel, iar asta nu putea rămâne fără urmări, conform declaraţiei prim-ministrului francez, Manuel Valls, care consideră că politica dusă până acum de statul francez, care a încurajat cumpărarea de maşini cu motoare diesel, a fost "o greşeală", conform Reuters. Politicile de acest gen sunt preluate foarte repede şi de alte ţări.

Valls a mai declarat şi că Franţa va impune o acciză suplimentară pe motorină, în valoare de 2 eurocenţi pe litru, aplicabilă de la 1 ianuarie 2015, fapt care ar trebui, teoretic, să aducă peste 807 milioane de euro la bugetul statului în 2015. În paralel cu scumpirea treptată a motorinei prin măsuri fiscale, statul francez va încuraja clienţii să se orienteze treptat spre maşinile pe bază de gaz, precum şi către autovehiculele electrice, scopul final fiind acela de a termina cu maşinile diesel din Franţa într-o perioadă destul de scurtă de timp.

Pentru cele din urmă, francezii care îşi schimbă maşinile diesel pe una electrică vor primi un bonus generos, de 10.000 de euro, fapt care ar încuraja dramatic adoptarea maşinilor electrice ca alternativă principală la cele pe motorină. 

Interesant este contextul în care prim-ministrul Valls face aceste declaraţii: motoarele diesel, considerate până acum ceva vreme mult mai "verzi" decât cele pe benzină, au devenit ţinta preferată atât a ecologiştilor, cât şi a autorităţilor - de la cancer la încălzirea globală, toate relele lumii par a ieşi pe ţeava de eşapament a unei maşini pe motorină. În special particulele extrem de fine emanate de aceste motoare sunt luate în vizor, dar şi nerespectarea normelor în privinţa noxelor.

CITEȘTE ȘI: Ieftinire carburanți, anunțată de OMV Petrom

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel