”Folia”, noua ”Lecția de violoncel” a prof. Ivașcu

val-valcu
val-valcu

George Ivașcu a dat lovitura, ca director al Teatrului Metropolis, cu ”Lecția de violoncel”. Am auzit de la norocoșii care au prins bilete luni (ziua tradițională de relaș a teatrelor), la spectacolul de la ora 17 (!), că s-ar fi urcat oameni și pe lampă, dacă se mai dădeau bilete...

Noua premieră, din ziua Sfântului Gheorghe, lansează un alt fenomen: „Folia, Shakespeare & Co“. Un spectacol pentru export, i-am fi spus, pe vremuri, dacă ne refeream la calitate. Și în zilele noastre îi prevăd o carieră internațională strălucită. De altfel, am auzit că se pregătește un superturneu, în toamnă, având în spate concernul multinațional JTI.

Nu sunt un fan al dansului contemporan, tocmai de aceea cred că a fost o reușită, odată ce m-a captivat, fără rezerve. Nu pot, însă, decide dacă pe scenă au urcat actori sau dansatori profesioniști. De altfel, programul de sală îi numește ”dansactori”. Perfect justificat, cu excepția lui Adrian Nour, o voce deosebită, care nu doar dansează și joacă dar, așa cum știam, cântă. Cu un perfect accent englezesc. Bine că n-a câștigat la Vocea României, să-l înghită plasticul ProTv.

La fel de captivant ca spectacolul în sine mi-a părut și momentul întâlnirii cu Gigi Căciuleanu, creatorul acestuia. Sper să discute cu publicul după fiecare reprezentație, nu doar la premieră. Oricine are ceva de învățat sau de gândit după o întâlnire cu un profesionist care conduce un Balet Național (în Chile) și predă la L' Ecole de l' Opéra de Paris și în câteva conservatoare din Franța.

Dincolo de asta, am încă două argumente că ”Folia” va fi un succes. Dintre toți spectatorii, pe copii nu-i poți păcăli. Și am văzut în sală un puști de trei-patru ani, care s-a uitat fascinat la dansul de pe scenă, o oră și trei sferturi, cât a durat reprezentația. Un critic la fel de dur cred că poate fi personalul teatrului, care a văzut destule, în zeci de ani, ca să poată face comparație. Nimeni nu s-a mișcat, cred că au stat în picioare, în fundul sălii, de la garderobieră la pompierul de serviciu.

Citește și: Sunt românii altfel? Răspunsul oferit de Shakespeare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel