Florin Iordache taxează PNL: Se fac încă o dată de râs

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, consideră că liberalii, prin intenţia de a solicita invalidarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, "se fac încă o dată de râs" pentru că BEC a constatat că în aceste alegeri nu au fost fraude electorale.

"Discutăm de nişte alegeri şi Regulamentul (n.r. Camerei Deputaţilor) prevede foarte clar cum se validează nişte mandate obţinute în urma unor alegeri atunci când începe o nouă sesiune. De această dată, Parlamentul, cu noua legislatură, îşi începe activitatea marţi la ora 12,00 şi Comisia de validare constată dacă mandatele au fost obţinute cu încălcarea legii sau prin fraudă. Poziţia oficială atât a Biroului Electoral Central, a Birourilor Electorale Judeţene cât şi a preşedintelui României despre aceste alegeri este că nu au fost fraude electorale. Deci a ne extinde noi, să ne dăm cu părerea, este din punctul meu de vedere, este o poziţie total greşită. Nu avem ce comenta pe acest subiect, pentru că şi colegii din Comisia de validare nu au altceva de făcut decât să constate că şi acest mandat ca şi celelalte 460 s-au obţinut fără încălcarea legii", a afirmat, duminică, pentru Agerpres, Florin Iordache.

Preşedintele interimar al PNL, deputatul Raluca Turcan, afirmă că liberalii vor pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, având în vedere prevederea din regulamentului Camerei referitoare la persoanele condamnate definitiv pentru fraude electorale. De asemenea, PNL ia în calcul și sesizarea Curţii Constituţionale în cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot. 

Citește și: PNL, mișcare de forță pentru a invalida mandatul lui Dragnea

În regulamentul Camerei Deputaţilor, se arată referitor la validarea mandatelor deputaţilor, că se constituie la începutul legislaturii, în prima şedinţă, o comisie de validare a mandatelor, compusă din 30 de deputaţi, care să reflecte configuraţia politică a Camerei Deputaţilor, aşa cum aceasta rezultă din constituirea grupurilor parlamentare. În termen de 4 zile de la constituirea sa, comisia de validare trebuie să întocmească un raport motivat referitor la nominalizarea deputaţilor pentru care se propune validarea, invalidarea sau amânarea validării.

Comisia analizează dosarele deputaţilor aleşi în baza dosarelor primite de la Biroul Electoral Central.

"Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral", se arată în alineatul 3 de la Art 7 al Regulamentului Camerei Deputaţilor.

De asemenea, în Regulament se arată că raportul este aprobat de către Comisia de validare cu votul majorităţii membrilor acesteia, plenul Camerei se întruneşte în şedinţă, de drept, în a 5-a zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului acesteia. În cazul deputaţilor pentru care a fost propusă invalidarea mandatului, Camera Deputaţilor dezbate şi se pronunţă prin vot pentru fiecare caz în parte, se mai menţionează în Regulament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel