Gabriela Firea dă de pământ cu PNL: E un abuz!

Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a declarat vineri că acţiunea în instanţă a PNL în cazul alegerilor locale este un abuz de drept.

'Hotărârea de Guvern pe care PNL a decis s-o atace în instanţă cuprinde doar informaţia legată de data alegerilor, iar celelalte HG-uri conexe derivă din prevederile explicite şi imperative ale legii. Prin urmare, liberalii contestă ori data în sine a alegerilor, ori faptul că Guvernul respectă legea, ambele variante fiind una mai ridicolă decât cealaltă. În realitate, acest demers nu este decât un abuz de drept şi o implicare a instituţiilor statului în jocurile politice', a spus Firea, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Ea a adăugat că argumentul suplimentar adus de PNL în sprijinul acestei iniţiative este acela că, în cazul votului într-un singur tur, ar urma să fie schimbaţi doar 15 - 17% dintre primari, în timp ce votul în două tururi ar aduce nu mai puţin de 70% primari noi.

'Dincolo de faptul că acest calcul nu poate fi probat, în democraţie alegerile se organizează pentru ca cetăţenii să-şi aleagă reprezentanţii cei mai potriviţi, şi nu pentru a se schimba un anume procent dintre aceştia. Dacă PNL avea o problemă de principiu legată de perioada petrecută în funcţie de către primari, avea posibilitatea să propună în Comisia de Cod electoral limitarea numărului de mandate la 2 sau chiar la 1. Prin urmare, Partidul Social Democrat condamnă cu fermitate aceste practici total antidemocratice şi solicită liderilor PNL să dea dovadă de responsabilitate şi să-şi asume consecinţele votului pe care l-au dat legii electorale atunci când s-a aflat în dezbatere parlamentară', a precizat Firea.

Alina Gorghiu: Democrația, dependentă de alegeri în două tururi

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Satu Mare, că liberalii vor ataca săptămâna viitoare în contencios administrativ Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea alegerilor locale, cu scopul de a introduce votul în două tururi.

'Ieri, Guvernul a publicat legislaţia secundară pentru alegeri - 5 iunie va fi data alegerilor, conform ultimei hotărâri a Guvernului Cioloş - motiv pentru care, văzând acest calendar anunţat, vă informăm că săptămâna viitoare, după ce vom avea Biroul Politic Naţional, vom iniţia demersurile pentru atacarea acestei hotărâri în instanţa de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepţia neconstituţionalităţii prevederilor alegerii primarilor într-un singur tur. Nu există democraţie în România dacă nu vom reuşi să impunem două tururi de scrutin', a declarat Gorghiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel