Femeia care i-a păcălit pe medici că a născut iepuri. Scandal și batjocură

"Mary Toft, o femeie săracă, născută în Surrey, care a adus pe lume iepuri" - aceasta a fost știrea care a umplut paginile ziarelor vremii.

Se întâmpla în 1726. Mary Toft a rămas însărcinată. Muncea pe câmp când a observat, la un moment dat, un iepure și a început să alerge după el. Astfel a pierdut sarcina. La scurt timp, conform spuselor ei, din ea "ar fi ieșit diverse părți de animal". Auzind ce s-a întâmplat, mai mulți medici celebri au venit să afle despre ce este vorba și s-a ajuns la concluzia că acest caz era autentic: a născut iepuri.

Din femeia simplă și săracă, Mary Toft a devenit o celebritate a vremii. Dovadă că a fost chemată la Londra pentru diverse cercetări. După ce s-a văzut că nu a mai 'născut' alți iepuri, Mary Toft a recunoscut că totul a fost o glumă, motiv pentru care a ajuns după gratii pentru fraudă.

Cazul nu a rămas fără urmări în lumea medicală. Carierele mai multor doctori au zdruncinate de acest scandal pentru că ei au spus clar că Mary Toft chiar a născut iepuri. După cum era de așteptat, au urmat multe lucrări satirice despre acest caz.

"Astăzi poate părea o nebunie, dar la acea vreme erau multe întrebări despre sarcină. Chiar și oamenii educați credeau că femeile pot dezvolta sistemul osos al fătului doar prin puterea gândului", a explicat Karen Harvey, profesoară la Universitatea Sheffield și autoare a unei cărți despre Mary Toft, notează BBC.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel