FDGR: Corlățean i-a cerut ministrului de Externe al Germaniei să nu vină în România în timpul campaniei. Replica liderului PSD - EXCLUSIV

Liderul Formului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Paul Porr, îl acuză pe fostul ministru de Externe Titus Corlățean că i-a cerut, "din interese de partid", omologului său german, Frank Walter Steinmeier, să nu viziteze România în timpul campaniei electorale. Fostul șef al diplomației române a declarat pentru DC News că decizia privind amânarea vizitei a fost luată în consens cu Steinmeier, pentru a nu contamina agenda discuțiilor bilaterale cu elemente ce țin de campania electorală.

"Ministrul nostru de Externe de atunci, Corlățean, cu trei sau patru săptămâni înainte de a avea vizita, care era bătută în cuie - trebuia să vină și la Sibiu, să fie făcut cetățean de onoare al Sibiului  - și, practic, cu trei săptămâni înainte, Corlățean, la Bruxelles, când s-au întâlnit miniștrii de Externe din comunitate, a spus 'd-le din motive obiective trebuie să amânăm vizita'. Deci o chestiune dintr-asta nu se face. Adică pentru interesul personal sau de partid să faci o chestie dintr-asta", a declarat liderul FDGR pentru Europa FM.

Paul Porr a precizat că vizita lui Frank Walter Steinmeier era una oficială. "Probabil d-lui Ponta îi era teamă că prea va crește în sondaje dl Iohannis după aceea".

Corlățean: Amânarea vizitei, stabilită în consens. Mă felicit pentru decizie

Într-un comentariu pentru DC News, fostul ministru de Externe a calificat declarațiile liderului FDGR drept "incorecte" și "cu multă rea voință", din partea "unei persoane care continuă campania electorală". 

"Eu am ținut să se realizeze vizita d-lui ministru Steinmeier încă de la momentul desemnării sale în funcție. La acel moment eu l-am sunat, l-am felicitat și i-am adresat o invitație, pe care a acceptat-o. Pe canale diplomatice a fost avansată o primă dată acceptabilă inițial, dar care nu s-a putut materializa", a spus Corlățean.

El a precizat că a existat o a doua propunere a părții române privind o vizită oficială, înainte de definitivarea calendarului electoral.

Ponta: Băsescu l-a sunat pe Corlățean, dar acesta nu a vrut să-i răspundă

"În clipa când lucrurile s-au materializat eu am avut o discuție cu dl Steinmeier și am căzut de comun acord să sepăram lucrurile, să evitam contaminarea unor discuții importante pentru agenda relațiilor bilaterale româno-germane de ceea ce înseamnă o campanie electorală", a arătat fostul minsitru.

Corlățean susține că vizita ar fi putut primi conotații electorale, din partea unei tabere sau a alteia, motiv pentru a stabilit în consens cu Steinmeier ca vizita să se producă imediat după alegeri.

"Retroactiv, văzând cât de murdară a fost campania electorală, a fost o decizie corectă (...) Mă felicit pentru ca am luat împreună acea decizie de a separa relația bilaterala de tot ce a însemnat campania.

"Sunt convins că vizita va avea loc și că va fi un plus pentru relația româno-germană", a punctat Titus Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel