Explodează prețul gazului? Ilie Șerbănescu, revoltat: "Este o nebunie!"

Ilie Serbanescu
Ilie Serbanescu

Președintele Comsiei pentru Industrii, Iulian Iancu, cerea, luni dimineață, o intervenție imediată pentru ca prețul gazului să nu crească cu 35% din ianuarie 2015. Ministrul Energiei Răzvan Nicolescu a spus că este o fumigenă, că preţul gazului pentru populaţie nu se modifică în luna ianuarie.

Social-democratul Codrin Ştefănescu a insistat, luni seară, la Antena 3, că "domnul Iancu a atras atenţia că există un plan, că pentru consumatorul casnic nu se va produce nicio majorare. Că suntem obligaţi de UE să majorăm preţurile pentru industrie, dar pentru utilizatorii casnici nu se modifică nimic. A atras atenţia domnul Iancu să nu se formeze această confuzie."

"În capul ăstora se sparge tot"

Analistul economic Ilie Şerbănescu a explicat că problema reală din spatele acestei chestiuni este faptul că se vorbeşte despre liberalizarea pieţei, idee care nu are fundament: "Nu e clar dacă producţia de energie pentru căldură în sistem centralizat este casnic sau non-casnic. Asupra acestui lucru a atras atenţia domnul Iancu, dar problema în fundal este alta. Domnul Boc, acum câţiva ani şi domnul Ponta acum doi ani au accpetat ceea ce este de neacceptat. Liberalizarea pieţei gazelor în România, unde această liberalizare nu are niciun temei, economic, politic, de resurse, nimic. Ştiţi ce s-a întâmplat în 2013 din cauza acestei liberalizări absurde? S-a prăbuşit preţul la producător, cei mai puţin performanţi nu au mai găsit cumpărători şi în timpul acesta, din cauza pieţei, preţul la consumator creştea. Distribuitorii, toţi străini, câştigau. Nedreptatea nu este la casnici, este la nenorociţii care au IMM-uri. În capul ăstora se sparge tot. Cum să crească cu 38%? Este o nebunie. Îi protejăm artificial printr-o decizie administrativă pe casnici, dar pe bieţii afacerişti care muncesc de dimineaţa până seară, cu doi, trei salariaţi, cu ei ce se întâmplă? Domnul Ponta s-a dus la Bruxelles pentru că l-au ameninţat toţi marii investitori că pleacă din România. Că i-au zis că, dacă liberalizează piaţa, ei pleacă. Nu s-au dus pentru amărâţi."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel