Explicații pentru ultimul sondaj: PSD depășește PNL, Băsescu și Macovei nu intră în Parlament

Un sondaj de ultimă oră realizat de AB Research, la nivel național, răstoarnă calculele politice. Dacă mâine ar avea loc alegeri, PSD ar păstra guvernarea, cu 43% din voturi, iar PNL nu ar lua decât 41% de procente. În ce privește pragul electoral, acesta ar fi trecut doar de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE fiind creditat cu 6 procente. M10, partidul Monicăi Macovei ar lua 3%, iar PMP, partidul lui Traian Băsescu, doar 2 procente. UDMR  are 2%. 

Majoritatea  repondenților au opinii "bune şi foarte bune" despre PNL (46%), care depășește PSD (44%), în topul favorabilității. Surprinde poziția UNPR despre care au opinii bune și foarte bune 25% dintre cei chestionați, urmat de  ALDE (22%), UDMR (16%), PMP (13%) și M10 (8%).

Topul opiniilor "bune şi foarte bune"despre liderii politici şi anumite personalităţi este următorul: Regele Mihai (55%), Klaus Iohannis (53%), Călin Popescu Tăriceanu (51%), Victor Ponta (40%), Gabriel Oprea (29%), Liviu Dragnea (28%), Traian Băsescu (25%), Monica Macovei (24%), Alina Gorghiu (23%), Daniel Constantin (20%), Vasile Blaga (16%), Kelemen Hunor (15%).

Majoritatea repondenților nu vor ca guvernul să fie schimbat înainte de alegeri (36 față de 17%), printr-un vot în Parlament.

Sondajul a fost comandat de Institutul de Studii Liberale (afiliat ALDE, familia politică din care face parte partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu).

Momentul când a fost efectuată cercetarea a  înclinat balanța

Politologul Alfred Bulai nu consideră surprinzătoare rezultatele sondajului realizat prin metoda CATI.

”Cele două mari partide au rezultate asemănătoare în ceea ce privește intenția de vot, în marja de eroare. PNL se află în față, în ceea ce privește opiniile favorabile, PSD ca intenție de vot. Un sondaj publicat acum două săptămâni, privind doar Capitala, unde electoratul e mai apropiat de PNL, arată acelați trend. Să nu uităm momentul în care a fost aplicat chestionarul AB Research, după ce moțiunea de cenzură picase, fără probleme pentru PSD. O parte dintre alegătorii care au intenții de vot să le spunem... cu Puterea, au văzut că PSD primește o revalidare, că guvernul va rămâne cel puțin până la primăvară. De unde Ponta urma să pice, după alegerea președintelui, se vede că Ponta păstrează guvernarea, poate până la alegeri”.

Partidele nu sunt asociate cu liderii

Alfred Bulai explică de ce nu au trecut pragul electoral decât trei partide. ”Sunt mai multe formațiuni care au opinii favorabile peste pragul electoral. Gabriel Oprea are, de exemplu, un scor mare. Dar partidul său, UNPR, nu înregistrează intenții de vot semnificative, corelate cu această favorabilitate pentru lider, din cauză că nu a anunțat intenția de a candida și nici nu a mai candidat vreodată singur. Când nu ești ferm, când nu știi nici tu dacă vei candida singur sau într-o alianță, nu ai cum să primești voturile repondenților, să le spunem așa. Nici M10, nici PMP nu reușesc să se ridice la înălțimea liderilor. Aceste asocieri partid-personalitate nu au trecut prin alegeri, nu au notorietate. M10 este mai mult pe rețelele sociale, deci la nivelul întregului electorat se diluează, iar Băsescu a tot ezitat dacă intră sau nu în PMP. Dar, până la alegeri este timp destul. rezultatele se pot modifica, mai ales dacă începe campania electorală”, a concluzionat Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel