Exit-poll alegeri Marea Britanie 2015: Victorie zdrobitoare a conservatorilor lui Cameron în fața laburiștilor

Primele exit-poll-uri ale alegerilor parlamentare din Marea Britanie răstoarnă toate sondajele și predicțiile analiștilor din timpul campaniei electorale, care dădeau egalitate între laburiști și conservatori. Partidul premierului în exercițiu, David Cameron, a obținut 316 mandate, în timp ce stânga lui Ed Miliband s-a ales cu doar 239, conform presei britanice. Pentru a forma o majoritate, un partid are nevoie de 326 de fotolii în legislativ, din totalul de 650. Prin urmare, conservatorii trebuie să înceapă negocierile pentru o nouă majoritate, care să sprijine un guvern condus de David Cameron.

Conform exit-poll-ului BBC/ITV/SKY, pe locul al treilea se situează naționaliștii scoțieni, SNP, cu 58 de mandate. Șefa SNP, Nicola Sturgeon, a îndemnat publicul să trateze cu mare precauție primele exit-poll-uri, care depășesc cele mai optimiste așteptări ale partidului scoțian. Dacă rezultatele finale ar confirma cifrele exit-poll-urilor, SNP ar ocupa toate fotoliile rezervate Scoției, cu excepția unuia singur. Această victorie riscă să readucă în discuție referendumul pentru independența Scoției.

Democrat-liberalii, care formează o coaliție de guvernare cu conservatorii lui Cameron, se află pe locul al patrulea, cu 10 mandate, potrivit aceluiași exit-poll. Slaba performață a liberalilor sugerează că electoratul a taxat alianța cu conservatorii lui Cameron.

Partidul antiimigrație și anti-UE condus de Nigel Farage, UKIP, face un mare pas politic înapoi și câștigă doar 2 fotolii. Rezultatele dezastruoase ar putea duce la decapitarea actualilor lideri de partid atât în cazul UKIP, cât și în cazul democrat-liberalilor.

Diferențe majore între exit-poll-uri

Deși îi plasează tot pe conservatori pe prima poziție, exit-poll-ul realizat de YouGov diferă semnificativ de cel prezentat de BBC. Potrivit primului menționat, mandatele se împart astfel:

• Conservatorii - 284

Laburiștii - 263

Democrat-liberalii - 31

SNP - 48

UKIP - 2

Verzii - 3

Plaid - 3

Site-ul ziarului The Guardian, care a fost nu doar o dată cel mai citit site de știri din lume, a clacat după anunțarea exit-poll-urilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel