EXCLUSIV. Manevră de forță a ALDE împotriva Ungariei. Mircea Diaconu: E absurd să stau liniștit

Foto: Comisia Europeană
Foto: Comisia Europeană

Eurodeputații ALDE și Verzii sunt nemulțumiți că președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu a schimbat portofoliul pe care comisarul desemnat al Ungariei, Tibor Navracsics, urmează să-l ocupe. Liberalii speră ca Juncker să răspundă apelului lor până miercuri, la ora 12:00, când echipa Juncker va fi votată în plenul Parlamentului European.

UPDATE: Noua Comisie Europeană a primit miercuri votul de validare al Parlamentului European, nu înainte ca președintele Jean-Claude Juncker să anunțe că reprezentantul Ungariei va ocupa portofoliul pentru Cultură, Educație, Tineret și Sport. Responsabilitățile privind Cetățenia i-au fost retrase și îi vor reveni comisarului grec, Dimitris Avramopoulos. Juncker a adăugat că Navracsics a performat "excelent" la audieri, demonstrând "un angajament puternic în fața Europei".

-------------

Comisia de specialitate a Parlamentului European a respins, la 6 octombrie, desemnarea ungurului Tibor Navracsics în funcția de comisar european pentru Educație, Cultură, Tineret și Cetățenie. Eurodeputații au recomandat să i se ofere maghiarului un alt portofoliu sau să i se retragă ramura privind Cetățenia, revendicare căreia, susțin ei, Juncker nu i-a dat curs. Cu o zi înaintea votului final, ALDE face din nou demersuri pe lângă Juncker.

"Sperăm că până mâine se rezolvă și i se va lua Cetățenia, care este un subiect sensibil, și, împreună cu imigrația, să fie oferită comisarului grec (Dimitris Avramopoulos - n.r). E toată deschiderea din partea d-lui Juncker. Nu cred nici că va ignora cererea ALDE", a declarat Mircea Diaconu, membru al comisiei pentru Cultură din Parlamentul European, pentru DC News.

Eurodeputatul a admis că decizia comsiei de Cultură a urmărit să transmită și un mesaj politic Budapestei, Navracsics fiind un fost ministru al guvernului FIDESZ, Executiv criticat de Bruxelles pentru derapajele democratice.

Comisar european Ungaria. Viktor Orban, prima reacție după lovitura de la Bruxelles

Mircea Diaconu susține că a fost unul dintre cei mai "tranșanți" europarlamentari cu privire la problema comisarului ungar. "E absurd să stau liniștit și să spun că mentalitatea lui nu se poate răspândi asupra România", arată actorul, subliniind că îngrijorarea sa este legitimă deoarece Navracsics va fi comisarul întregii Uniuni Europene, nu doar a Ungariei.

Grupul Verzilor din Parlamentul European este și el foarte vocal față de ceea ce numește un afront al lui Juncker. "Vrem să ne exprimăm nemulțumirea profundă față de selectarea lui Navracsics pentru același post. Suntem furioși cu privire la această decizie. Navracsics era în Ungaria responsabil de legea mass-media și a înrăutățit lucrurile", spune europarlamentarul german Helha Trupel, care cere schimbarea totală a portofoliului pe care Navracsics urmează să-l dețină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel