EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Profesoara Mariana Badea, semnal de alarmă

Mai sunt doar câteva zile până când va începe evaluarea națională 2015, iar cerințele din caietele (şi în cel de la clasă şi în cel de la meditaţie) unui copil care se pregăteşte pentru aceste examene sunt neclare.

Acest lucru a fost semnalat de Mariana Badea, mama lui Mircea Badea. Profesoara de limba română se referă la cerințele privind rolul cratimei.

"În caietele (şi în cel de la clasă şi în cel de la meditaţie) unui copil care se pregăteşte pentru Evaluarea Naţională, la cerinţa despre rolul cratimei, am văzut următorul răspuns: „cratima marchează despărţirea a două părţi de vorbire diferite". N-am înţeles: de ce să fie nevoie de cratimă pentru a despărţi două cuvinte care oricum se scriu separat (despărţit), fiind DOUĂ cuvinte ?!?

Am găsit explicaţia în cartea de TESTE din care doamnele profesoare (de la şcoli diferite din Târgovişte) îi pregătesc pe copii. Cartea are la sfârşit rezolvările. La cerinţa privind rolul cratimei în structura „de-ar mai creşte", răspunsul este „cratima desparte două cuvinte ca să se rostească împreună, iar morfologic, indică despărţirea a două părţi de vorbire diferite" (pag.195 etc.). Acelaşi răspuns, copy-paste, este la toate cerinţele despre rolul cratimei.

VEZI ȘI: Mariana Badea, lecție de gramatică: Medicina s-a îmbogățit cu o nouă maladie

M-am străduit să dezleg misterul cratimei şi am primit acest răspuns de la domnul profesor Mihail Stan, unul dintre autorii cărţii: „Va trebui să acceptăm peste tot perspectiva DOOM, chiar dacă acesta amestecă fonetica cu morfologia". Trecând peste cacofonia SMS-ului (aici „cratima leagă articolul hotărât enclitic", cf. DOOM), sunt şi mai confuză acum. N-am înţeles ab-so-lut nimic (aici „cratima desparte silabele unui cuvânt pronunţat sacadat", cf. DOOM).

De ce este periculoasă explicaţia cratimei care desparte, din punct de vedere morfologic, două cuvinte: Este posibil ca unii profesori să-i fi învăţat pe elevi că rolul cratimei este acela de a lega două cuvinte pentru a fi rostite împreună! Dar doamnele profesoare de la Târgovişte vor fi corectori la examenul de evaluare naţională şi vor depuncta copiii care nu scriu că rolul cratimei este acela de „a despărţi două cuvinte". Ştim cu toţii cum se procedează la corectat: „îţi arunci ochii" pe cuvintele-cheie şi dacă nu se găseşte exprimarea „cratima desparte", copilul pierde 6 puncte! Şi un singur punct este important într-un examen!", a scris Mariana Badea pe blogul său.

Dacă ați mai descoperit și alte greșeli în caietele elevilor (în cel de la clasă şi în cel de la meditaţie) care se pregătesc pentru evaluarea națională, vă rugăm să le scrieți în secțiunea de comentarii de mai jos.

Calendar evaluare națională 2015

În acest an, elevii de clasa a VIII-a vor finaliza cursurile pe 13 iunie, urmând ca în perioada 15-17 iunie să aibă loc înscrierea pentru Evaluarea Națională.

Pe 22 iunie, se va desfășura proba scrisă la Limba şi literatura română, urmând ca în următoarea zi să aibă loc examenul pentru Limba şi literatura maternă.

Proba scrisă la Matematică se va avea loc pe 24 iunie, iar rezultatele pentru Evaluarea Naţională 2015 se va face pe 26 iunie, până la ora 16:00.

Contestațiile se depun în aceeași zi (26 iunie), între orele 16:00 - 20:00. Între 27 și 29 iunie se vor rezolva contestațiile, iar rezultatele finale se afișează pe 30 iunie 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel