EUROGRUP, întâlnire crucială. Grecia a șocat miniștrii de finanțe din zona euro. Ultimele informații

Miniștrii de finanțe din zona euro se întâlnesc, marți, cu oficialii guvernamentali greci, la Bruxelles, după ce la referendumul de duminică 61,31% din grecii au respins măsurile de austeritate propuse de Uniunea Europeană. Marți, Grecia trebuia să vină cu un program cu propuneri precise, pe termen lung.

UPDATE: "Guvernul Greciei ne va trimite o solicitare pentru accesarea de fonduri prin Mecanismul European de Stabilitate (ESM), până mâine dimineaţă, iar planul va fi analizat printr-o teleconferinţă a Eurogrup", a declarat președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro. El a adăugat: "Sper că miercuri vor fi trimise propunerile şi vor putea fi reluate negocierile. Este prematur să fim optimişti, Grecia are nevoie de reforme credibile, asta aşteptăm".

UPDATE: Zvonurile cu privire la un nou summit duminică sunt confirmate și de jurnaliști de la Bloomberg și de la Reuters. Este discutată posibilitatea să aibă loc duminică un nou summit la care să fie "aprobat orice plan pentru a ajuta Grecia".

UPDATE: "Propunerea părții elene este pentru o reglementare pentru perioada de până la sfârșitul lunii... pentru a putea pregăti acordul mare în timpul acestei perioade scurte", a spus un oficial guvernamental grec, pentru Reuters. 

UPDATE: Reporterii de la Bruxelles au avut un șoc când au primit legitimațiile pentru summitul de urgență de marți, 7 iulie 2015. Pe legitimații nu este trecută data de astăzi, așa cum este normal, ci toată luna iulie 2015.


UPDATE: Potrivit unor surse citate de Peter Spiegel, de la Financial Times, un nou summit ar urma să aibă loc duminică. 

UPDATE: Summitul a început, după cum arată pe Twitter președintele Consiliului European. 


UPDATE: Premierul italian Mattei Renzi s-a arătat optimist. El a declarat că un acord cu Grecia poate fi găsit în următoarele ore. Totodată, a avertizat că Europa are nevoie mai mult decât o "soluție tehnică". Prim-ministrul Renzi a precizat: "Sunt mai preocupat de Europa, care, așa cum este acum, nu funcționează. Trebuie să investească în creșterea economică, în viitor, în inovare"

UPDATE: Jurnaliștii scriu că noul ministru grec de Finanțe, Euclid Tsakalotos, a făcut o mare eroare când a permis să-i fie fotografiate notițele pe care și le-a făcut pentru summit.


UPDATE: Premierul grec, Alexis Tsipras, a fost vesel și optimist la întâlnirea cu Merkel, Hollande și Juncker. Nu la fel de veseli au părut și Hollande și Juncker. Barack Obama a avut o convorbire telefonică cu Alexis Tsipras, dar și una cu Angela Merkel. Președintele SUA încurajează toată părțile să negocieze pentru a se ajunge la consens.

UPDATE: Înaintea Eurogrupului, a avut loc o întâlnire între Angela Merkel, Francois Hollande, Alexis Tsipras și Jean-Claude Juncker și consilierii lor.


UPDATE: Un oficial guvernamental grec a precizat că Grecia vine cu programul de salvare prezentat săptămâna trecută, dar care prezintă unele "îmbunătățiri" și măsurile pe care le prezintă marți acoperă reforme economice, investiții și "decontarea datoriei", potrivit The Guardian. Doar că aceste propuneri nu vor fi prezentate marți, ci miercuri.

UPDATE: Ministrul belgian al Finanțelor, Johan Van Overtveldt, s-a arătat iritat de faptul că Grecia a venit la o întâlnire atât de importantă fără noi propuneri. El a spus: "Am o puternică impresie că sunt 18 miniștrii de finanțe care au simțit urgența situației și este unul care nu a simțit-o", potrivit Reuters.

UPDATE: Angela Merkel declara luni seară că ușa este deschisă negocierilor și că "suntem în așteptare pentru propuneri foarte precise ale prim-ministrului grec, care să vină cu un program care să aducă prosperitate Greciei". Marți, înainte de întâlnirea Eurogrup, Angela Merkel a spus că nu există încă o bază pentru redeschiderea negocierilor cu Atena.

UPDATE: Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că dorește ca Grecia să rămână în zona euro și cei care vor să împartă zona euro greșesc, confruntarea nefiind o soluție. El a subliniat că totul depinde de noile propuneri ale guvernului grec.

Oficialii guvernamentali greci au sosit la întâlnirea de marți cu miniștrii de finanțe europeni fără noi propuneri, după cum au spus, pentru Financial Times, doi oficiali din zona euro. Potrivit unul al treilea oficial din zona euro, Grecia va veni cu noi propuneri miercuri. Lipsa unui nou plan din partea Greciei a șocat miniștrii de finanțe din zona euro și înfuriat mai mulți oficiali, care s-au întâlnit la Bruxelles, potrivit sursei citate.

Un alt oficial a precizat că grecii au trimis o schiță a ceea ce urmează să propună, planul scris fiind trimis abia miercuri, când oficialii nu vor mai rămâne la Bruxelles.

Un oficial guvernamental grec a declarat că Grecia va veni cu aceleași propuneri de săptămâna trecută, propuneri respinse fără menajamente de creditori.

Luni seară, după întâlnirea de la Paris, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au spus că ușa este deschisă negocierilor, dar și că timpul se scurge pentru Grecia și pentru Europa și că oficialii guvernamentali greci trebuie să vină cu măsuri clare.

Vezi aici:Francois Hollande-Angela Merkel, întâlnire. Concluzia: "Ușa este deschisă pentru discuții"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel