De ce nu absoarbe România fondurile europene: Vezi răspunsul lui Eugen Teodorovici

Eugen Teoforovici a vorbit la interviurile DC NEWS LIVE despre motivul pentru care România are nivel mic de absorbție a fondurilor europene.

”Avem astăzi 52%, am depășit 52% ( absorbsția fondurilor europene n.r -). Nu trebuie uitat faptul că România a avut 5 ani pauză (...) Am avut un stat ratat. Dacă am fi început cu aceeași abordare, am fi fost, cel puțin, la nivelul Poloniei.

România, în primi ani de zile, nu doar că nu a făcut nimic și a avut finanțarea stopată de către Comisia europeană, dar și prin ceea ce făcut: proceduri complicate, prin tot sistemul creat, nu a făcut decât să lupte împotriva sa. Noi singuri ne-am creat probleme”, a spus Eugen Teodorovici la interviruile DC NEWS LIVE.

Întrebat la ce nivel se afla absorbția fondurilor europene în anul 2012, Eugen Teodorovici a spus că era de 11%, iar până la finalul anului dorește să se ajungă la 80%.

CITEȘTE ȘI: Autoritățile publice, răsplătite cu bani europeni dacă propun proiecte decontate din fonduri UE

Jurnalistul Bogdan Chrieac i-a atras atenția ministrului asupra sistemului complicat în ceea ce privește fondurile europene.

”Lucrurile s-au schimbat radical. Se depune, azi, o cerere de finanțare în format electronic. Nu se mai depune pe hârtie. La fel, documentele pentru plată se depun în format electronic. Beneficiarul își va încălca singur în sistemul informatic. Totul va fi în format electronic. Vom merge pe cursul simplificat. Adică spun foarte clar: Într-un proiect, un procent este dedicat cheltuielilor administrative. Nu mă interesează ce se cheltuie în acel procent. Nu verific nici măcar o factură, niciun document. Cu cât procesul este mai complicat, cu multe persoane implicate în tot felul de niveluri, insistuții...cu atât mai ușor este să pătrunzi sistemul cu astfel de fapte.   ”, a mai spus Eugen Teodorovici. 

”Nu mai lucrăm împotriva benificiarului. Le-am spus și colegilor mei că nu trebuie să tratăm benficiarul ca pe dușmanul nostru. Din păcate, în anii trecuți, riscul se transfera pe umerii beneficiarului. Să aducă el tot, iar dacă întârzia îl penalizăm. Nu aveam nimic trecut în contractul de finanțare. Aceste contracte trebuie să prevadă, în mod egal, clauze pentru ambele părți. Statul trebuie să fie primul care-și respectă clauzele contractuale”, a spus ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel