ENDOMETRIOZĂ. Vedete cu endometrioză

Endometrioza este o afecțiune ginecologică, destul de frecventă, întâlnită la aproximativ 10-20% dintre femeile de vârstă reproductivă. 

Endometrioza este considerată un fel de "cenuşăreasă" a bolilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală medicina nu a reușit să ofere o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei.

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit. De exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării, şi chiar la creier.

VEZI ȘI: ENDOMETRIOZĂ. De ce boala este mai gravă decât CANCERUL 

Endometrioza lovește femeile indiferent de statut social și indiferent de vârstă.

În rândul de mai jos, vă prezentăm câteva dintre vedetele care s-au confrutnat cu această problemă:

1. Anna Friel, actriță britanică. Ea a fost diagnosticată cu endometrioză la vârsta de 28 de ani, după ce a fost dusă de urgență la spital cu un chist ovarian spart. După o perioadă mai lungă, actrița a dat naștere unei fetițe.

2. Annabel Croft, fostă jucătoare profesionist de tenis, a suferit o intervenție chirurgicală pentru endometrioză în 1992. Acest lucru nu a împiedicat-o, după depistarea bolii, să aibă trei copii. 

3. Actrița Whoopi Goldberg s-a confruntat și ea cu endometrioza. A urmat un tratament medicamentos și, într-un final, a născut o fetiță.

4. Jurnalistă britanică Anthea Turner s-a chinuit și ea cu endometrioza și spune că nu de puține ori durerile erau insuportabile. "Dacă cineva îmi dădea un pistol în acele momente, m-aș fi împușcat", spunea ziarista. Până în prezent, Anthea a fost supusă la cinci tratamente FIV fără succes.

5. Arista Dolly Parton a făcut histerectomie parțială din cauza endometriozei. Ulterior, a avut episoade depresive și s-a gândit să se sinucidă din cauza faptului că nu a mai putut avea copii.

6. Hillary Clinton, din cauza endometriozei, nu a reușit să aibă decât un copil.

7. Emma Bunton a fost diagnosticată cu endometrioza la vârsta de 25 de ani. "Îmi amintesc că doctorul mi-a spus un moment dat: "Doar 50% dintre femeile cu endometrioză continuă să aibă copii", zice vedeta care spune că acest gând a speriat-o de moarte. Din fericire, vedeta a născut doi copii.

8. Marilyn Monroe nu a avut moștenitori, desi și-a dorit copii: de-a lungul celor trei căsătorii, ea a pierdut mai multe sarcini. Medicii au spus că ar fi suferit de endometrioză.

9. Pamela Anderson a fost dusă de urgență la spital după ce s-a prăbușit în timpul filmărilor. Ea a suferit un avort spontan și a trebuit să urmeze un tratament pentru endometrioză. 

Mai sunt și alte vedete care s-au confruntat cu endometrioza. Printre acestea se numără: Tracey Emin, Aya Matsuura, Lacey Schwimmer, Anna McPartlin, Jillian Michaels, Kirsten Storms, Emma Forbes, Julianne Hough etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel