Emil Hurezeanu, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UVT

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara (UVT), pentru activitatea pe care acesta a depus-o în spiritul valorilor şi al principiilor pe care le susţine şi UVT.

Cu acelaşi prilej, Hurezeanu şi-a lansat la Timişoara volumul intitulat 'Jurnal politic românesc', potrivit Agerpres.

Emil Hurezeanu, predicție privind viitorul Uniunii Europene

Diplomatul român a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, referitor la problema refugiaţilor, că asistăm în prezent la 'o criză a umanismului, mai mult decât o criză umanitară'.

'Înainte de a îngriji oameni, femei, copii care au pornit pe drumurile iernii din Orientul Apropiat spre centrul Europei, este vorba despre definirea umanismului european. Ce facem cu noi, de acum încolo? Avem prieteni şi duşmani în interior, avem Crivăţ şi vânturi puternice în deşert, în exterior? Cred că este vorba despre un moment de redefinire a celor care îşi spun euroatlantici', a declarat Emil Hurezeanu, subliniind că numărul refugiaţilor care vor veni va fi cu atât mai mare cu cât acest moment va întârzia, indicând 'semnul neputinţelor noastre'.

Hurezeanu susţine, în privinţa viitorului Uniunii Europene, că această comunitate va rămâne unită, întrucât în prezent se identifică soluţii la probleme care altădată ar fi putut declanşa războaie.

'Stau pe gânduri acum şi reflectează, şi germanii şi francezii, cred că englezii nu vor părăsi Uniunea Europeană aşa de uşor, americanii nu vor părăsi Europa aşa cum s-a spus, sunt momente de redefinire. Toate crizele de acum, în alte condiţii, ar fi provocat un război, cum a fost cel de acum 100 de ani. Oamenii au soluţii, au căi ocolite', a spus ambasadorul român.

Hurezeanu își dorește o Rusie mai europeană

În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, Emil Hurezeanu crede că nu avem motive 'să o considerăm dincolo de un lac îngheţat şi tot timpul într-o postură de ostilitate ireductibilă', însă 'trebuie să fie mai convingătoare, mai europeană'.

'Cred că Rusia este una dintre ţările mari ale Europei şi ale lumii, nu avem motive să o considerăm nici dincolo de un lac îngheţat şi tot timpul într-o postură de ostilitate ireductibilă. Rusia, însă, trebuie să fie mai convingătoare, mai europeană. Deocamdată, cred că din obârşia ei euro-asiatică, accentul cade pe asiatic, fără să avem ceva împotriva Asiei, împotriva Europei, dar e o formă de neînţelegere a liderilor ruşi faţă de rosturile Rusiei. Vrea Rusia să fie una din marile ţări ale Iluminismului, aşa cum era, de exemplu, pe timpul Ecaterinei a II-a, cu Voltaire la Saint Petersburg, sau vrea să fie o ţară izolată, în care unii să vadă o formă sui generis de dictatură', a subliniat diplomatul român. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel