Șeful UE: Ne decurcăm și fără Marea Britanie. Fără Franța, suntem morți

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, spune că Uniunea Europeană ar fi "moartă" fără Franța, dar s-ar descurca fără Marea Britanie.

Cu puțin timp înainte de a pleaca de la conducerea Uniunii Europene, belgianul van Rompuy îi dă o palmă simbolică premierului britanic David Cameron, care în ultimele săptămâni amenință că, în lipsa unei reforme în relația Bruxelles-Londra, va face campanie în favoarea unui "Britix".

Herman van Rompuy a pretins că o ieșire din UE a Marii Britanii doar ar "răni" proiectul european și l-a ironizat pe Cameron pentru declarația conform căreia și-a folosit dreptul de veto împotriva unei măriri a bugetului în 2011.

Cameron a aprins o scânteie de conflict cu mai mulți lideri UE după ce a anunțat că plănuiește să limiteze imigrația. Fostul președinte al Comisiei Europene, anglofilul Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe Cameron că face o "greșeală istorică" prin adoptarea unei abordări defensive față de Uniunea Europeană, care riscă să crească șansele unei ieșiri a britanicilor din UE.

Planul anti-români cutremură UE: Merkel renunță la Cameron

Într-un discurs de adio susținut miercuri, la Paris, van Rompuy a insistat că principiul liberei circulații nu poate fi negociat. 

"Fără Marea Britanie, Europa va fi rănită, chiar amputată - prin urmare trebuie făcut tot ce se poate pentru a evita asta. Dar vom supraviețui. Fără Franța, Europa - ideea europeană - ar fi moartă", a spus președintele CoE.

"Cred că partenerii europeni sunt gata să examineze de o manieră serioasă solicitările importante ale Londrei, dar nu să negocieze principiile fundamentale ale UE", a declarat van Rompuy.

Presa britanică scrie că David Cameron, în ciuda opoziției ferme a Bruxellesului, va anunța săptămâna aceasta că Marea Britanie urmează să plafoneze numărul de imigranți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel