Efectul nociv al atacurilor la Ioana Petrescu, absolventa de Harvard

O televiziune a difuzat "înțelepciuni" de pe Facebook
O televiziune a difuzat "înțelepciuni" de pe Facebook

Ioana Petrescu a obținut un doctorat în economie la Harvard, a doua cea mai bună universitate din lume, după Massachusetts Institute of Technology (MIT). La 34 de ani preda la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland. E unul dintre elevii români eminenți care, după terminarea liceului, și-au strâns bocceaua și au plecat din România. Ca ea, alte sute. Toți urcă în avion sub imperiul a două idei: să-și construiască un viitor mai bun decât o puteau face vreodată în România și să nu se mai întoarcă niciodată în țara de baștină.

Publicarea înregistrărilor de la Cotroceni a declanșat un nou puseu de ipocrizie. Știm cu toții cum, în perioada înscrierilor la facultate, televiziunile colcăie de invitați sau moderatori care se lamentează: ne pleacă geniile țării, materia cenușie, ce ne facem fără resursă umană de valoare? Compătimitori, aceleași voci empatizează cu "dezertorii": "e, se duc săracii la o viață mai bună și nu se mai întorc, că aici ce să facă?".

Ioana Petrescu s-a întors în România. Pe cai mari. Consilier al premierului și ulterior ministru de Finanțe. Cei mai mulți au salutat intrarea sa în Guvern, cuceriți de profilul său: tânără, școlită în America, fără apartenență politică, fără dosare penale. O gură de aer proaspăt care acum le pică multora greu la plămâni. 

Nu știu de ce nu a putut Ioana Petrescu să dea răspunsuri concrete la consultările de la Cotroceni. Poate n-a vrut, poate n-a știut, poate măsura e una pur electorală și răspunsurile care să satisfacă întrebările despre sustenabilitatea reducerii CAS cu 5% nu există. Este, cum zic americanii, dincolo de orice îndoială rezonabilă că Ioana Petrescu a făcut o impresie proastă la discuțiile despre CAS. 

Dar în ce țară trăim dacă suporterii unor tabere politice exultă pentru că bătrânul marinar, exponent al unui regim insalubru pentru o societate (scandaluri cu interlopi, împrumuri date preferențial, case autodăruite ș.a) , "a făcut-o" pe absolventa de Harvard? 

Performanța de a obține un doctorat la Harvard a devenit muniție în războiul politic. În toate discuțiile și dezbaterile despre Ioana Petrescu se amintește, mecanic, în chip peiorativ, că ministrul a terminat la Harvard.

Desigur, nu înseamnă că ce spune un absolvent de Harvard este literă de lege sau că vorbele lui emană prin simpla lor rostiere dreptate și adevăr. Și nici că simpla lui prezență într-un guvern e panaceul tuturor bubelor financiare. Să îi ceară demisia cei care se îndoiesc de competența ei. Căci poate că Ioana Petrescu nici nu este pregătită să fie ministru de Finanțe, poate nici măcar consilier al premierului pe probleme fiscale. 

Dar asta nu legitimează și nu justifică în niciun fel atacurile batjocoritoare asupra unui reprezentant al tinerei elite. Tânără elită căreia îi cerem să revină în România, disperați că aparatul public supurează de semi-analfabeți numiți în funcție la telefonul tatălui, de pițipoance și de șpăgari.

Absolvenți români de Harvard, Oxford, UCL și MIT, întoarceți-vă acasă! Moderatori de emisiune transformați peste noapte în jurnaliști, deși în vine le fierbe sânge politic interesat, politicieni demagogi sau frustrați care au terminat cu pile facultăți private au scos colții la mirosul jugularei voastre. Veniți acasă și participați activ la dezvoltarea României. Scuipatul în obraz e semnul gratitudinii noastre, a celor care trăiesc în tărâmul ipocriziei nesfârșite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel