Eduard Hellvig, șef SRI. Adrian Năstase: Este imperativ elaborarea unei noi Legi de organizare a SRI

În contextul în care Parlamentul urmează să voteze săptămâna viitoare un nou șef al Serviciului Român de Informații (SRI), fostul premier Adrian Năstase atrage atenția asupra unei măsuri imperative.

În opinia fostului premier Adrian Năstase, SRI nu are nevoie doar de un nou șef, ci și legea de organizarea a instituției trebuie adaptată, deoarece și obiectivele sunt diferite, având în vedere noile pericole cu care se confruntă societatea. În susținerea celor afirmate, Adrian Năstase notează că atât în FBI, cât și în alte servicii de informații, schimbarea obiectivelor au avut loc de-a lungul timpului.

"SRI / FBI

In urmă cu mai multi ani, am vizitat sediul FBI si am primit placheta Serviciului. Uitasem că FBI este incorporat in Ministerul Justitiei dar sub control parlamentar.

La inceputul săptămânii viitoare, va fi aprobat in Parlament noul director al SRI. Legea de organizare a Serviciului Român de Informatii este insă din 1992. Am recitit acel text. Evident, obiectivele Serviciului s-au modificat in timp – prinderea spionilor a pierdut din importantă, in schimb a crescut preocuparea pentru actiunea antiteroristă, criminalitate cibernetică si combaterea coruptiei, sarcini ce erau initial doar in sarcina politiei. Este adevărat, spre deosebire de actiunile de spionaj, cele ale agentilor de influentă nu sunt incriminate, cu exceptia unor activităti de propagandă clasice prevăzute de legea penală. Schimbarea obiectivelor a avut loc, de-a lungul anilor, si in FBI si in alte servicii de informatii iar frontiera dintre serviciile de informatii interne si cele cu actiune in exterior s-a estompat foarte mult, datorită nevoii de cooperare internatională.

In mod clar, dincolo de importanta numirii unui nou conducător al SRI, elaborarea unei noi legi de organizare si functionare, in concordantă cu noile circumstante interne si externe, devine imperativă", a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

Liberalul Eduard Hellvig, propus de către președintele Klaus Iohannis pentru a prelua funcția de director al SRI, după demisia lui George Maior, va afla, luni după amiază, dacă va ajunge șeful instituției. Parlamentarii au decis, miercuri, în cadrul Biroului Permanent reunit, ca ședința de plen a Camerei Deputaților și a Senatului, în cadrul căreia va fi supusă la vot propunerea lui Hellvig ca director al SRI, să aibă loc pe 2 martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel