Urmărește emisiunea live


Ea e femeia care i-ar putea lua locul lui David Cameron

După retragerea surprinzătoare a lui Boris Johnson din cursa pentru succesiunea lui David Cameron la conducerea conservatorilor britanici şi a guvenului de la Londra, ministrul de interne Theresa May pare să aibă cele mai multe şanse de a deveni premierul care va negocia ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează AFP într-un comentariu publicat vineri.

În vârstă de 59 de ani, Theresa May a făcut parte din tabăra lui Cameron, care a susţinut rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar în campania premergătoare referendumului din 23 iunie, la care 51,9% dintre cei prezenţi la urne au votat pentru Brexit (ieşirea din UE). Dar ea s-a prezentat joi drept o candidată capabilă să resudeze partidul, dacă în septembrie va reuşi să se instaleze la Downing Street 10.

'Brexit înseamnă Brexit (...) Campania s-a terminat, votul a avut loc, rata de participare a fost ridicată şi poporul a dat verdictul', a punctat ea, asigurându-i pe susţinătorii ieşirii din UE că le va respecta alegerea.

Cât despre activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona (ce reglementează retragerea unui stat din UE), solicitată rapid de liderii europeni, Theresa May afirmă că, dacă va ajunge premier, nu va face acest lucru 'înainte de sfârşitul anului'.

În haosul politic ce continuă după referendum, unii observatori se întreabă dacă nu cumva această tergiversare ar putea duce la abandonarea divorţului de UE. 'Orice este posibil după ultima săptămână, dar realist vorbind, nu !', estimează Simon Usherwood, expert la centrul universitar Changing Europe. În opinia acestuia, singura modalitate de renunţare la Brexit ar fi noi alegeri legislative, opţiune care nu este dorită de niciunul dintre responsabilii politici britanici, întrucât ea nu ar face decât să prelungească starea de incertitudine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel