Eșec Cumințenia Pământului. Un ministru fuge de responsabilitate

O întâlnire legată de achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși ''Cumințenia Pământului'', la care vor participa și proprietarii, va avea loc luni, a anunțat ministrul Culturii, Corina Șuteu.

"Deocamdată, noi o să avem o întâlnire legată de asta (n.r. — 'Cumințenia Pământului') la nivel de Cancelarie și o s-o avem și cu proprietarii", a afirmat ministrul, într-o conferință de presă de bilanț, desfășurată luni la Centrul Național al Dansului.

Șuteu spune că, "din păcate, lucrurile n-au evoluat neapărat față de ultimele declarații pe care le-a făcut premierul" pe acest subiect.

"În momentul de față am propus niște amendamente la ordonanța trecută prin Guvern. Acestea sunt la Parlament și așteptăm noul Parlament, pe de o parte, și, pe de altă parte, pregătim o hotărâre de guvern prin care să concretizăm modalitatea prin care banii vor fi dați înapoi celor care îi vor cere, pentru că asta a prevăzut Ordonanța 10 și deocamdată aceasta este, în acest moment, în vigoare. Noi dorim în continuare să achiziționăm 'Cumințenia Pământului'. (...) 'Cumințenia' a devenit o temă electorală și asta a pus o presiune diferită pe proprietari și pe Guvern și-atunci, practic, termenii discuțiilor cu ei s-au schimbat și tocmai asta trebuie să clarificăm și noi cu proprietarii", a menționat ministrul.

Ea a precizat că nu este responsabilă de "modul în care s-a făcut negocierea și în care s-a construit campania de publicitate".

"Sunt lucruri de care eu, personal, ca ministru, nu sunt responsabilă. Ce-mi asum pe deplin este faptul că eu cred că această campanie a lansat în spațiul public o temă extraordinar de importantă, a revitalizat, a renăscut interesul pentru Brâncuși, a determinat o polarizare a discuției despre participarea individuală la actul de cultură și a repus un subiect cultural pe agenda publică", a arătat Șuteu.

Potrivit acesteia, "au fost câțiva care și-au exprimat intenția de a retrage banii", ea menționând că încă mai crede în proiectul Fondului Brâncuși.

"Un fond de achiziții pentru obiecte de patrimoniu, pentru dosare unde Ministerul Culturii poate să-și exprime dreptul de preempțiune și pentru artă contemporană ar fi necesar", a mai spus Corina Șuteu.

Ministrul Culturii a admis că "se poate întâmpla ca proprietarii să dea în judecată Guvernul", dar acest lucru "nu e de dorit".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel