Urmărește emisiunea live


După ONB, încă două bombe cu ceas lăsate de ministrul Culturii

Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român, critică dur o decizie luată de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

"Acum cînd concursurile pentru posturile de manageri la Muzeul Țăranului Român și la Muzeul Național de Artă al României s-au încheiat, pot să declar, public, ceea ce nu am putut face mai devreme, fiind unul dintre candidați, la MNȚR. Aflu, de la domnul ministru, că "reforma este pe cale de a se opri" pentru că "Acest lucru se manifestă prin multe semnale în lumea muzeelor, unde am declanșat concursuri cu jurii internaționale... și managerii în funcție au început să se opună și să facă front comun împotriva ministrului Culturii".

Din păcate, chiar înainte de a se organiza concursurile, am aflat, "pe surse", componența comisiilor. Am înțeles, de atunci, ce se va întîmpla. Au fost trei membri în comisia pentru MNȚR și cinci la MNAR. Absolut toți opt sînt, în domeniile lor de competență (arhitectură, semiotică, sociolgie, critică de artă, creație artistică și arheologie), oameni remarcabili. Unul dintre ei este academician (corespondent, deocamdată).

Problema este alta, dintre cei opt, șase nu au lucrat în viața lor într-un muzeu nici măcar pentru o zi. Doi sînt muzeografi: unul la MNAC (deci, specialist în arta contemporană), și unul la Luvru (arheologul). Amîndoi, oricum, în afara sferei de competență pentru MNAR - unde s-au aflat în comisie.

Cîștigătorii concursurilor au obținut glorioasele note de 7,69 (la MNȚR) și 7,59 (la MNAR). Las la o parte faptul că la notele astea, orice muzeograf care ia maximum la evaluarea anuală (adică, nota 5), le poate rîde în nas.

Cunoscîndu-i pe absolut toți candidații, pot să spun că problema nu este la ei. Ei au fost cu toții, foarte buni. Desigur, cineva trebuia să fie căștigător. Dar notele nu reflectă ignoranța lor, ci incompetența crasă a comisiilor.

Comisiile "internaționale" numite de domnul ministru au fost pur și simplu, absolut incompetente să înțeleagă ce e aia un proiect de management la un muzeu. Pentru că nu sînt capabili să înțeleagă așa ceva, pentru că sînt specialiști în cu totul alte domenii, pentru că habar nu au de management muzeal. Aceste două concursuri reprezintă un eșec răsunător al "reformei" presupus începute în Ministerul Culturii. Nu pentru noi, pentru candidați, ci pentru Minister, și pentru ministru, personal", a scris Virgil Ștefan Nițulescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel