Dumitru Coarnă: Guvernul a luat munca noastră. Chestorul Bogdan Despescu, șeful IGPR, are dreptate

Inspectorul general al Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu, a oferit pentru Agerpres, explicații privind  un control efectuat de IGPR la Poliția Capitalei, în urmă cu jumătate de an. Din declarațiile chestorului nu rezultă de ce sunt necesare, acum, aceste explicații. Mai ales că, în perioada controlului, a fost vehiculată ipoteza că ar fi vorba despre ancheta în cazul Gigină. Dumitru Coarnă, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor, a precizat pentru DCNews ce a stat la baza acestor declarații ale șefului IGPR.

”În ianuarie-februarie, IGPR a făcut un control la Poliția Capitalei, ne-a declarat Dumitru Coarnă. Ulterior, Corpul de Control al Guvernului a fost sesizat de unul dintre cei de la Poliția Capitalei și a efectuat o verificare a controlorilor. Practic, era reclamat un abuz al IGPR. Șeful de la Omoruri a simțit controlul ca fiind unul cu tendință. Corpul de control al guvernului nu constată niciun abuz, ci doar neclaritatea unui ordin e reglementare a controalelor interne, în ceea ce privește dreptul la contestație și apărare. Corpul de control al guvernului a stabilit că IGPR a respectat normele existente la acea vreme. Noi, sindicatele, cerusem de multă vreme schimbarea Ordinului MAI 118/2011, în baza căruia se făceau controalele. În iulie, chiar lucram la noul ordin. Guvernul a admis că avem dreptate și l-a înlocuit cu Ordinul 138/2016, alcătuit pe baza propunerilor noastre. Guvernul a preluat munca sindicatului și a fructificat-o ca fiind a lui. Pentru că nu a existat un dialog, în opinia publică a rămas impresia că acțiunea de control ar fi avut legătură cu cazul Oprea-Gigină și că nu s-a făcut nimic în acest sens. În realitate, în perioada respectivă dosarul era deja la DNA, deci nu a fost nicio legătură cu cazul Oprea. Iar de făcut, s-a făcut ceea ce am arătat. Dl chestor Despescu face, așadar, o recapitulare a cazului și preziările care trebuiau făcute de multă vreme”, a spus Dumitru Coarnă pentru DCNews. 

Iată ce a declarat chestorul Bogdan Despescu, șeful IGPR, într-un interviu acordat Agerpres:

'Colegii au respectat întocmai normele legale de control. Nu am ce să le reproşez acestora, nu le reproşez nici celorlalţi care au fost controlaţi, pentru că, încă o dată, cei care sunt abilitaţi vor dispune dacă sunt vinovaţi sau nu. Acest control nu a vizat altceva decât acest domeniu - respectarea normelor de protecţie a informaţiilor clasificate şi protecţia datelor cu caracter personal', a precizat chestorul Bogdan Despescu. Potrivit acestuia, controlul nu a vizat un dosar penal, Serviciul Omoruri fiind doar unul dintre multele servicii şi unităţi ale Inspectoratului General al Poliţiei Române verificate. 'Tema pentru Poliţia Capitalei a fost, repet, de verificare a respectării normelor în domeniul informaţiilor clasificate şi protecţiei datelor cu caracter personal. La momentul când s-a organizat acest control nu a fost vizat numai Serviciul Omoruri. Au fost vizate, din Poliţia Capitalei, trei structuri, respectiv Serviciul Omoruri, Serviciul Economic şi Serviciul de Ordine Publică şi alte două inspectorate de poliţie - Argeş şi Ilfov', a spus Bogdan Despescu. Totodată, a arătat el, controlul a fost efectuat de numai şase ofiţeri dintr-un total de 17, repartizaţi la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. 'Cei 17 lucrători, când s-au deplasat la Poliţia Capitalei, au fost repartizaţi pe cele trei servicii, cele trei structuri controlate: la una şase, la alta şase şi la ultima cinci. Aceasta a fost repartiţia şi aceasta este realitatea. La fiecare structură au fost repartizaţi din cei 17 un anumit număr de membri. Pentru Serviciul Omoruri au fost şase', a menţionat şeful IGPR. Despescu a mai spus că verificările au scos la iveală anumite aspecte ce au făcut necesară sesizarea Parchetului. 'Vorbim de ştergerea unor date din sistemul informatic pe care îl folosesc poliţiştii şi modul în care s-a acţionat pe acest sistem informatic. E o constatare, iar faptul că s-a constatat şi consemnat în documente nu înseamnă că cineva este vinovat, dar dacă instituţiile abilitate confirmă acest lucru este grav. (...) La data aceea nu a rezultat că persoanele respective au diseminat informaţii, dar s-a constatat că sistemul informatic a fost accesat într-un mod necorespunzător cu încălcarea prevederilor legale', a detaliat chestorul Bogdan Despescu, punctând că ofiţerilor controlaţi le-a fost respectat dreptul la apărare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel