Dovleac, efecte benefice pentru sănătate

De culoare galbenul-portocaliu, dovleacul  are o mulţime de carbohidraţi şi beta-caroten, acesta reprezentând un remediu   pentru sănătatea şi echilibrul organismului.

Originar din Peru, dovleacul a fost adus de conchistadori în Europa, în secolul al XVI-lea, de unde s-a răspândit foarte repede. 

Seminţele şi uleiul de dovleac

Crude, seminţele de bostan pot înlocui numeroase medicamente pentru a trata de la afecţiuni intestinale până la dureri articulare.

Seminţele de dovleac au puterea de a elimina viermii intestinali şi pot fi decisive în vindecarea prostatei.

Se recomandă mai ales copiilor pentru că nu afectează organismele în creştere şi nu sunt toxice. Dacă totuşi vreţi încă un plus de eficacitate, puteţi combina seminţele cu uleiul de ricin.

Este un remediu împotriva gutei şi a durerilor de articulaţii cu aşa numitul lapte de bostan: 2 linguri de seminţe decojite (cu pieliţa verde păstrată), la care adăugau 1 pahar cu apă caldă.

[citeste si]

După ce seminţele sunt lăsate (pe timp de noapte) în apă pentru a se umfla, se trec prin maşina de tocat şi se amestecă cu apa, în care au stat peste noapte, pănă se transformă într-o pastă omogenă.

Cura durează, de obicei, între 10 şi 15 zile, timp în care trebuie excluse din dieta zilnică mâncarea sărată, iute sau condimentată şi alcoolul.

Pentru cistită se prepară 200 g de seminţe cu 500 ml de apă clocotită – se infuzează seminţele pisate în apa clocotită timp de 8-10 ore. Se consumă fierbinte, câte 100 ml, de patru ori pe zi, în intervalul dintre mese.

Toate trăsăturile terapeutice sunt, de fapt, meritele compoziţiei bogate în magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitină, rezine şi enzime cu rol antihelmintice.

Pulpa de dovleac este bogată în provitamina A, vitaminele E şi C, hidraţi de carbon, săruri minerale, protide,contine vitamine.

Uleiul extras din seminţele de dovleac este cunoscut şi pentru reglarea activităţii nervoase si a celei hormonale, fiind vermifug şi detoxifiant natural.

Alte beneficii ale consumului de dovleac

-  Previne apariţia cancerului la plămâni, sâni şi prostată, acest efect protector fiind oferit de betacarotenul care se găseşte din plin în dovleac

- Protejează ochii de boli grave, datorită conţinutul bogat în luteina şi zeaxantină.

- Protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar, datorită bogăţiei în vitamina C.

- Protejează inima din cauza conținutului ridicat  în potasiu. Menţine un nivel normal al tensiunii arteriale şi reduce riscul de a suferi un infarct.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel