Doliu în lumea artistică. Ion Toboşaru, "Sir Toby", a murit

Anunț trist al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) - TeatrologieProfesorul, esteticianul și teatrologul Ion Toboșaru a murit vineri, la vârsta de 86 de ani. Corpul neînsuflețit a fost depus sâmbătă la Capela Cimitirului Bellu Ortodox, iar înmormântarea va avea loc duminică, la ora 13:00.

"Estetician format de Tudor Vianu, profesor de vocație, Ion Toboșaru a fost un adevărat aristocrat al catedrei. Limbajul său inconfundabil i-a marcat personalitatea și nimeni dintre cei care l-au ascultat fermecați vorbind despre teatru nu îi vor uita glasul său eleganta poetică a vocabularului. Și nici înțelepciunea mereu însoțită de un zâmbet și de spiritul său ludic. Sir Toby a știut că nimeni altul să cultive deopotrivă ținuta și generozitatea misiunii de dascăl. Rămân amintirile miilor de studenți din cele peste șase decenii de pedagogie", informează un comunicat al AICT - Teatrologie transmis Agerpres.

Profesorul universitar Ion Toboșaru, teatrolog și estetician, s-a născut, la Constanța, la 1 noiembrie 1930.

A absolvit, în 1954, Facultatea de Filologie, secția Limba și Literatura Română, a Universității din București.

Cadru didacric din anul 1954, în învățământul superior, în domeniile „Estetica", „Estetica și Teoria teatrului" și „Teatrologie — Spectacologie". Doctoratul l-a obținut, în 1963, în filosofie, specialitatea estetică.

În perioada 1968-2000, a fost profesor titular și șef de catedră de Estetică și Teatrologie, decan între anii 1967 și 1970, apoi prorector (1970-1974) al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' din București. Din 1990 a condus doctorate de Estetică și Teorie a teatrului în cadrul acestei universități. În anul 1992 a devenit membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare din cadrul Ministerului Educației Naționale.

Ion Toboşaru a fost membru al Uniunii Scriitorilor, membru al UNITER, al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, în colegiile de redacție ale revistelor „Studii și cercetări de Istoria Artei" și „Revue d'Histoire de l'Art" ale Academiei Române.

În 2013 a primit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer, în semn de apreciere deosebită pentru întreaga sa activitate de cercetare și de cadru didactic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel