DNA: Un senator PSD și un fost lider local, trimiși în judecată

Mircea Govor
Mircea Govor

DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Mircea Govor - vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, pentru trei infracţiuni de şantaj în formă agravată, şi a senatorului Valer Marian pentru complicitate la şantaj în formă agravată.

În dosar, a fost deferit justiţiei şi Mirel Vlas, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la şantaj în formă agravată. Procurorii anticorupţie au mai dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Andrei Dolineaschi şi Eugen Avram. Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada aprilie - mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii locale, în prezenţa lui Mirel Vlas, a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromiţătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalităţii pretins frauduloase prin care firma acestuia ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice.

'În continuare, Govor i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câştige mai multe licitaţii publice care se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice. Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv, care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăţi care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăţi controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca şi consecinţă oprirea oricărui articol denigrator în publicaţia respectivă la adresa avocatului', se arată în comunicat.

[citeste si]

DNA precizează că, în perioada noiembrie - decembrie 2010, Mircea Govor, beneficiind de ajutorul lui Valer Marian şi folosindu-se de influenţa pe care o aveau asupra aceleiaşi publicaţii, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună. 'Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas', susţin procurorii.

Anchetatorii au constatat că, în perioada august - septembrie 2013, Govor, folosindu-şi autoritatea şi influenţa deţinute în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic şi vicepreşedinte CJ, precum şi de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii locale, a constrâns un inspector şef interimar al ITM Satu Mare pentru ca acesta, în exercitarea atribuţiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancţiuni contravenţionale persoanelor agreate politic de acesta (în speţă primarii din acelaşi partid cu el din judeţul Satu Mare).

'Constrângerea a constat în proferarea unor ameninţări directe cu destituirea din funcţie, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către inspectorul general de stat în Inspecţia Muncii, la solicitarea inculpatului', se spune în comunicat. Scopul urmărit de Govor, conform DNA, pe lângă obţinerea unui folos pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor agreaţi în cazul constatării unor abateri pe linia relaţiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat trei paliere: de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în faţa membrilor partidului pe care îl conducea de puţin timp o reputaţie de un bun preşedinte, capabil să apere interesele lor în cazul în care aceştia ar fi sancţionaţi de instituţiile deconcentrate; de a-şi subordona instituţia publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care acesta şi familia sa deţineau mai multe societăţi care aveau angajaţi; de a obţine un folos material pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor de aceeaşi culoare politică în cazul constatării unor abateri pe linia relaţiilor de muncă de către inspectorii ITM). În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin lui Mircea Govor, până la concurenţa sumei de 124.800 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel