"DNA treceți Prutul". Sergiu Lucinschi, reținut de procurorii români. Ce acuzații i se aduc fiului fostului președinte al Republicii Moldova

Micile afișe lipite pe stâlpii din Republica Moldova - DNA treceți Prutul - au ecouri parțiale la București. Deocamdată, o autoritate echivalentă DNA-ului românesc nu a început curățirea clasei politice de la Chișinău, însă procurorii români instrumentează dosarul fiului unei personalități din Republica Moldova.

Omul de afaceri Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi (1997-2001), a fost reținut de procurorii DNA pentru trafic de influență și șantaj. Lucinschi l-ar fi constrâns pe un om de afaceri să îi dea mită 4 milioane de euro, sumă în schimbul căreia basarabeanul pretindea că-l va scăpa de o plângere penală a DIICOT. În același dosar a fost reținut și ofițerul de poliție Costantin Comănean, acuzat că a cerut mită sub promisiunea că va influența soluționarea unui dosar penal.

Acuzațiile DNA: 

• În perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă).

• De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

• Totodată, în același context, inculpatul Comăneanu Constantin, ofițer de poliție care desfășura activități specifice în același dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri o sumă de bani, inițial neprecizată, afirmând că poate influența modul de soluționare al dosarului respectiv.
Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
Având în vedere că informațiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său.

Radu Pricop, ginerele lui Băsescu, urmărit penal în dosarul lui Sergiu Lucinschi

• Din această sumă, la data de 30 martie 2015, persoana intermediară a remis suma de 5.000 de euro inculpatului Comăneanu Constantin, împrejurarea în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

• În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

• În acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

• La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins și a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut. Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie pana la data de 24 decembrie 2015.

• În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.  În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel