EXCLUSIV  Directorul INSCOP: Marea greșeală a PSD și PNL. Cum înclină balanța Nicușor Dan și Marian Munteanu

Directorul INSCOP, sociologul Darie Cristea, a vorbit pentru dcnews.ro despre rolul partidelor mici la alegerile parlamentare, greșelile celor două mari partide, șansele lui Nicușor Dan și Marian Munteanu. 

Șansele lui Marian Munteanu. Cum sunt afectate PNL și PSD de partidele mici

"În ultimii ani, pe măsură ce a devenit evidentă tendința sistemului politic din România de a gravita în jurul a două partide mari, s-a făcut loc pentru partide de nișă, cele mai multe dintre ele căutând să exploateze nemulțumirea electoratului cu formațiunile politice, să le spunem, tradiționale. Toate au pornit cu entuziasm, succesul sau insuccesul unora dintre ele îl putem deja analiza. Marian Munteanu, între afișarea drept candidat PNL la București și recenta lansare a partidului său a câștigat o notorietate pe care o pierduse după retragerea din viața publică. Și a primit și acces la segmente de public care nu auziseră de el până acum. Este însă o perioadă de construcție pentru noul partid, e de văzut cu câtă pricepere se va face această construcție și dacă va atinge la timp pentru parlamentare ”masa critică” de filiale, aderenți etc. Deocamdată, Marian Munteanu este prezent în media, promovează noul brand politic și are ceva spațiu de mișcare până când grosul clasei politice se întoarce din vacanță. Electorat pentru ANR există, ipotetic, mai ales în contextul actual. Și vorbim de un electorat pe care alte partide care au încercat filosofii cumva ultraconservatoare nu au reușit să îl fructifice. Dar suntem într-o fază în care construcția organizațională și de imagine primează. Pe urmă vorbim despre măsurători. Trebuie spus că la actualele parlamentare este ceva înghesuială la capitolul partide mici care vor să intre în parlament și eventual să tragă de balanța pe care stau PNL și PSD. Și cel puțin două dintre ele sunt încă în construcție", a spus directorul INSCOP pentru dcnews.ro. 

Ce partide intră în Parlament

Darie Cristea a mai spus că "Având în vedere și mișcările de după alegerile locale, cred că vom avea în parlament PSD, PNL, ALDE, noul PMP, UDMR și unul dintre cele două partide aflate ”în șantier” deocamdată, care încă trebuie să depșească faza de dezvoltare instituțională. Mă refer, desigur, la USR și ANR". 

Aspect decisiv pentru USR

"Nicușor Dan a avut un succes greu de contabilizat la alegerile locale. Bucureștiul era un teren prielnic pentru acest gen de partid. Depinde foarte mult dacă a reușit să găsească același gen de entuziasm și de lideri și în țară. Până la a vorbi de electorat național, nu știm nici aici cum a mers construcția USR la nivel organizațional. Desigur, rezultatele de la localele din București ale USB ajută dar, cum spuneam, variabila cheie e deocamdată una cât se poate de obiectivă: strategia de organizare la nivel național", a mai subliniat Darie Cristea. 

PMP pas mare pe scena politică

Sociologul a precizat: Cred că asocierea cu fostul UNPR ajută PMP la alegerile parlamentare. Desigur, la nivel de imagine, ambele partide au probleme despre care s-a tot discutat în presă. La nivel de resurse însă, cred că absorbția UNPR a fost o mișcare bună pentru PMP". 

Alianța care dă premierul

"Ce alianță ar da guvernul depinde mult, evident, de ce configurație politică se obține în urma alegerilor. Numărul de partide mici care vor intra în parlament poate schimba multe calcule aici. Mai interesant mi se pare însă că partidele nu avansează nume de posibil prim-miniștri. Asemenea nume ar stimula publicul să-și configureze opțiunile și să participe la alegeri. Ai senzația că partidele cred mai mult în aritmetică decât în lideri", a conchis Darie Cristea. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel