EXCLUSIV  Diaspora pune presiune pe Guvern: "Nedreptate strigătoare la cer"- SONDAJ

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) face presiuni pentru ca votul românilor din străinătate să conteze la fel ca votul românilor din țară. 

FADERE transmite revolta cu privire la faptul că românii din diaspora sunt reprezentați de doar doi senatori și patru deputați. Daniel Tecu, președintele FADERE, susține că sunt cinci milioane de români în afara granițelor. 

"Este o nedreptate strigătoare la cer că peste 5.000.000 de români care trăiesc în afara țării să fie reprezentați abia de 2 senatori și 4 deputați, în timp ce în țara norma de reprezentare este de 1 deputat la 70.000 de persoane. Ne-am fi așteptat ca în propunerea de modificare a Legii Electorale, înaintată aseară spre dezbatere publică, Guvernul să încerce să îndrepte această situație. În această propunere se spune la Art. 51,literă a) "Vor putea vota și persoanele care se prezintă la vot și fac dovadă că au domiciliul sau reședința în străinătate și care nu figurează în listele electorale permanente ale secțiilor de votare din străinătate" Se înțelege că vor putea vota doar cei care vor demonstra că au domiciliul sau rezidența în străinătate. Totuși, îi întrebăm pe cei care au venit cu această propunere:

- Ce se întâmplă cu cei peste 30% români din Europa care muncesc temporar, și care nu au nici rezidență și nici domiciliul în străinătate?

- Ce se întâmplă cu cei care locuiesc în țări ce nu emit documente de rezidență?

- Ce se va întâmplă cu cei care muncesc în mai multe țări europene în care nu este obligatoriu un document în vigoare, pentru angajare fiind necesar doar de codul (NIE) care este scris pe acest document", arată FADERE într-un comunicat de presă.

 "Ne-am fi așteptat ca Avocatul Poporului, să se sesizeze din oficiu în repararea acestor nedreptăți, dar se pare ca domnul Ciorbea fie nu a ințeles incă ce se intamplă, fie e total absorbit de alte probleme", a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel