EXCLUSIV  Despăgubiri în natură. Prună aruncă în aer lumea justiției cu o declarație care afectează foarte mulți români

Ministrul Raluca Prună a făcut o declarație care aruncă în aer lumea justiției și îi afectează pe foarte mulți români.

Ministrul face propuneri inedite pentru ca România să nu mai ajungă să fie condamnată la CEDO din cauza situației din penitenciare: Raluca Prună propune despăgubiri în natură pentru deținuți.

Ministrul Justiției spunea că despăgubirile în natură sunt recursuri compensatorii. Raluca Prună declara că "nu exclud niciun fel de măsură, pot fi amnistieri, pot fi graţieri, pot fi, de pildă, aşa-numitele recursuri compensatorii în care, dacă se constată că îţi execuţi pedeapsa în condiţii precare, cum a făcut Italia, la 10 zile de executare a pedepsei în condiţii de precaritate primeşti o zi liberă, dar toate aceste lucruri trebuie analizate".

DC News l-a contactat pe avocatul Lucian Bolcaș pentru a ne explica mai precis ce înseamnă "despăgubiri în natură".

"Declarația este mai mult decât ambiguă și nu rezolvă absolut nimic. Acordarea de despăbugiri în natură nu lămurește care este natura acestor despăgubiri. Este imposibil să ne gândim că vor fi despăgubiri în bunuri materiale. În orice ipoteză, este un prejudiciu adus patrimoniului statului. În al doilea rând, rezolvarea acestei situații îmi aduce aminte de un soț înșelat de soție pe o canapea care a doua zi a vândut canapeaua. Nu este vorba de acordare de despăgubiri aici, ci de a înlătura cauza ce a dus la aceste despăgubiri, iar înlăturarea cauzei se referă nu numai la îmbunătățirea soartei deținuților pentru ca să nu fim condamnați la CEDO, ci se referă, în primul rând, ca acești detinuți să fie tratați omenește. A ne aminti că și deținuții sunt oameni - care au greșit și ispășesc o pedeapsă... trebuie să fie un deziderat care să urmeze un precept creștin. Numai așa se poate realiza iertarea păcătosului", ne-a zis avocatul.

"Ambiguitatea este dominanta acestei declarații. Recursul compensatoriu, în primul rând, nu este o instituție care este prevăzută în Codul de Procedură Penală al României. În al doilea rând, o reducere prin compensare a pedepsei numai pentru că au făcut o plângere la CEDO mi se pare aberant. Declarația este atât de lipsită de eficiență practică, de susținere procedurală și logică încât nu știu ce urmărește. Este greu de stabilit ce este în capul doamnei Prună", a mai declarat Lucian Bolcaș pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel