Descoperire. O exoplanetă ar putea găzdui viață

O exoplanetă telurică denumită Kepler-62f și descoperită de telescopul orbital Kepler la aproximativ 1.200 de ani lumină de Terra, pe orbita stelei Kepler-62, ar putea dispune de un ocean vast și ar îndeplini condițiile necesare pentru a susține viața, conform unui nou studiu publicat în revista Astrobiology.

"Am descoperit că pe această planetă ar putea exista mai multe variante de condiții atmosferice care să permită să fie suficient de cald pentru a exista apă în stare lichidă la suprafață. Este vorba de o candidatură puternică la titlul de planetă locuibilă", a precizat coordonatorul acestui strudiu, Aomawa Shields, cercetător postdoctoral la Universitatea California din Los Angeles.

Dr. Shields, alături de colegi de la Universitatea din Washington, a ajuns la concluzia că planeta Kepler-62f, care este cu aproximativ 40% mai mare decât Pământul, face parte dintr-un grup de cinci exoplanete aflate pe orbita unei stele mai mici și mai reci decât Soarele, fiind cea mai îndepărtată dintre planetele de pe orbita stelei sale. Dimensiunile acestei planete sugerează că ar putea fi telurică și că ar putea dispune de mări și oceane.

[citeste si]

Perioada de revoluție a acestei planete este de 267 de zile, distanța față de steaua sa fiind similară celei la care se află planeta Venus față de Soare. Diferența este însă legată de faptul că steaua pe orbita căreia se află această planetă este mai mică și mai rece decât Soarele și astfel așa-numita „zonă de aur”, distanța optimă la care apa poate exista în stare lichidă, este mai apropiată de stea decât în cazul sistemului nostru solar.

Conform concluziilor acestui studiu, există mai multe scenarii conform cărora exoplaneta Kepler-62f ar putea găzdui viață, diferențele dintre aceste scenarii fiind legate de concentrația de dioxid de carbon din atmosferă. Spre exemplu, dacă atmosfera acestei planete ar fi de trei până la cinci ori mai densă decât a Pământului și ar fi compusă în întregime din dioxid de carbon, atunci planeta ar putea susține viață în mod permanent. Dacă Kepler-62f dispune ar dispune de un volum de dioxid de carbon în atmosferă similar celui de pe Pământ, atunci viața ar fi posibilă temporar, pe anumite porțiuni ale orbitei sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel