Decizia CCR care îi permite lui Băsescu să îi respingă pe Biro și Manda

Curtea Constituțională a României a dat o decizie prin care se pronunță asupra posibilității ca președintele să respingă propunerile premierului pentru funcțiile de miniștri.

CCR a decis, în 2008, în cazul Norica Nicolai, că președintele poate respinge o singură dată propunerea de numire a unui ministru, prin analogie cu nepromulgarea o singură dată a unei legi. Este exclusă posibilitatea ca premierul să reitereze prima propunere.

Vezi și: Băsescu: Rozalia Biro și Claudiu Manda, propuneri nepotrivite

"Curtea constată că pentru evitarea apariției unui blocaj instituțional în procesul de legiferare, legiuitorul constituant a prevăzut în articolul 77, alin.(2), din Legea Fundamentală dreptul președintelui de a cere Parlamentului reexaminarea unei legi inainte de promulgare, o singură dată", au argumentat judecătorii constituționali, în motivarea deciziei.

Curtea a mai apreciat că soluția respectivă are "valoare constituțională de principiu în soluționarea conflictelor juridice" dintre autoritățile statului și că "acest principiu are valoare de aplicațiune generală în cazuri similare".

În finalul motivării, ca o concluzie, CCR a decis: "În exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 85, alin.(2) din Constituție, Președintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană".

Citește și: Ponta îl ironizează pe Băsescu, după apelul președintelui către premier

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel