De lângă Merkel, Putin a justificat pactul Ribbentrop-Molotov

Cu ocazia manifestațiilor dedicate aniversării a 70 de ani de la înfrângerea naziștilor în al doilea Război Mondial, președintele rus Vladimir Putin a apărat infamul pact Ribbentrop-Molotov, din 1939, care a împărțit Europa în sfere de influență. Liderul de la Kremlin a făcut afirmațiile duminică, într-o conferință comună de presă cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

"Acest pact a avut sens în termeni de garantare a securității Uniunii Sovietice", a spus Putin duminică. 

Merkel a preferat să nu participe la manifestațiile de Ziua Victoriei, desfășurate pe 9 mai, ci s-a întâlnit cu Putin o zi mai târziu, o lovitură simbolică venită pe fondul tensiunilor generate de agresiunea rusă în Ucraina. Cei mai mulți lideril europeni au boicotat evenimentele din Piața Roșie.

"Polonia a devenit o victimă a propriei ei politici", a spus Putin, referindu-se la ruperea acestui stat în 1939, arătând că liderii sovietici au preferat semnarea înțelegerii cu naziștii "pentru a evita confruntarea directă".

Ziua Victoriei sau Ziua Înfrângerii

Viziunea lui Putin diferă de cea a istoricilor care cred că Pactul Ribbentrop-Molotov i-a permis lui Hitler să pornească războiul știind că nu va trebuie să lupte cu Uniunea Sovietică.

După interpretarea dată de Putin evenimentelor care au precedat a doua conflagrație mondială, Merkel a subliniat că pactul Ribbentrop-Molotov nu a fost doar un pact de neagresiune, ci și unul de frângere a Poloniei.

"Este greu de înțeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adițională secretă', care prevedea împărțirea Poloniei și anexarea țărilor baltice, a reacționat Angela Merkel. "Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim", a adăugat cancelarul german, potrivit AFP.

Stalin a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, în conformitate cu acordul Ribbentrop-Molotov, sub pretextul că trebuie să apere minoritățile ucrainene și belaruse.

*Referințe: EuObserver; KyivPost

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel