De la Trofeul Calității la Trofeul Traian Băsescu

Schimbarea încadrării juridice din dosarul Firea-Băsescu are puțină importanță, consideră analistul Bogdan Chirieac. Adevărata miză este alta, arată Chireac în editorialul scris pentru DCNews.

Traian Băsescu a fost convocat, miercuri, la Parchetul General. Fostul președinte a declarat, la ieșire, că procurorii i-au adus la cunoştinţă că a fost schimbată încadrarea juridică în dosarul său. Inițial era vorba despre şantaj, care se pedepsea cu închisoarea de la unu la cinci ani. Băsescu a fost inculpat pentru ameninţare, faptă care se pedepseşte cu amendă sau cu închisoare de până la un an.

Iată, integral, editorialul lui Bogdan Chirieac:

De la Trofeul Calității la Trofeul Traian Băsescu

Un procuror român a luat decizia de a-l inculpa pe fostul președinte Traian Băsescu. Nu are nicio relevanță pricina din dosar.

Încă de la Referendumul din 2012, când 88,5% dintre români au votat demiterea președintelui, dar acesta a rămas totuși în funcție, era evident că aliați importanți ai României îl protejează pe cel alungat de propriul popor. Același lucru s-a menținut și după terminarea mandatului lui Traian Băsescu.

Numeroase fire duc către finanțarea frauduloasă a campaniei sale electorale din 2009. E evident că, în ce îl privește, a existat o forță superioară, exterioară României, care l-a protejat.

Dosarul Firea-Băsescu pare să fie fisura care rupe barajul. În acest moment, este posibil ca un lung șir de dosare să apară pe numele fostului președinte. Sigur că instanțele de judecată pot pronunța și achitări. În România de astăzi, însă, Parchetele nu fac dosare pentru a le pierde în instanțe...

Dosarul despre amenințarea d-nei Firea deschide oficial o vânătoare a Justiției al cărei trofeu este însuși capul d-lui Traian Băsescu. Ceva, cumva s-a întâmplat cu protecția externă a fostului ocupant de la Cotroceni. Acum, pare că nu mai există.

În România, pentru condamnare nu e nevoie de probe directe. În cazul premierului Adrian Năstase, în "Trofeul Calității", condamnarea s-a făcut pe probe indirecte. În cazul "Trofeului Băsescu", probele le furnizează în permanență opinia publică. Românii l-au condamnat pe fostul președinte mult înaintea Justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel