De ce românii din străinătate trebuie să plătească României 5,5% din salariu

Românii plecați la muncă în străinătate vor trebui să plătească statului român 5,5% din salariu, adică să achite CAS întreg.

Din 2016, potrivit noului Cod Fiscal, persoanele fizice din România care nu aduc venituri, nu vor mai fi scutite de la plata contribuției de sănătate și nici nu vor fi coasigurate printr-o altă persoană care contribuie la sistemul de sănătate. Cetățenii români care muncesc în străinătate, fără să renunțe la rezidența fiscală din România, vot fi nevoiți să achite CAS integral. Toți românii din străinătate vor fi obligați să plătească statului român o contribuție de 5,5% din salariul minim valabil în 2016. În plus, vor fi obligați să se declare la ANAF pentru a fi luați în evidență, în termen de 15 zile de la data la care nu realizează venituri. Plata contribuției se face trimestrial, în data de 25 a ultimei luni din trimestru.

DCNEWS a întrebat de ce românii care muncesc în străinătate vor fi obligați să plătească și-n România contribuțiile la sănătate.

Explicațiile sunt următoarele:

- Atât timp cât ești contribuabil în străinătate, acolo unde muncești, ar trebui să te tratezi în țara pentru care contribui. În mod normal, un om din străinătate, care contribuie la sănătate într-o altă țară, ar trebui să se trateze în România în baza formularului E112, pentru că în România nu plătește taxe. De exemplu, dacă muncești în Germania și acolo plătești taxe, nu poți să te tratezi gratuit în Franța, atât timp cât ești asigurat în țara unde muncești.

- În ceea ce privește impozitele, într-adevăr, există o legislație pentru a evita dubla impozitare, însă nu același lucru se întâmplă și în sănătate. 

- Prin urmare, atât timp cât România devine o țară pe care românul doar o vizitează, în fața sistemului de sănătate este egal cu un turist dintr-o altă țară.

- O a doua explicație este că mulți dintre românii din diaspora își lasă copiii în România, copii care ar fi trebuit să fie asigurați în baza CAS-ului plătit de părinți la stat. În lipsa asigurării părintelui, nu este asigurat nici copilui. Arondările la asigurările de sănătate sunt naționale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel