EXCLUSIV  De ce KazMunayGas cere despăgubiri României. Azamat Zhangulov: "E imposibil să faci așa ceva"

Azamat Zhangulov, vicepreședintele KazMunayGas International, a declarat, în exclusivitate pentru DCNEWS, că sechestrul pus pe bunurile companiei blochează investițiile și KMG International va cere despăgubiri. El a subliniat marile probleme din Guvernul României care pun piedici companiei și a adresat chiar și o întrebare Executivului. Totodată, vede imposibil ca un oficial român să fi luat mită. 

"Și noi ne întrebăm de ce avem aceste probleme..."

Întrebat de ce are KMG probleme în România, având sechestru pe activele rafinăriei Petromidia, dar și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, Azamat Zhangulov a răspuns: "Și noi ne întrebăm de ce avem aceste probleme...". Vicepreședintele KMG International a continuat: "Situația trebuie remediată rapid. Dar, trebuie să recunoaștem că avem niște probleme în România, însă acestea țin mai mult de cum s-a realizat privatizarea și cum s-a structurat sectorul de profil". (Vezi în video de la 01:06 la 01:51) 

Întrebare pentru Guvern: De ce nu se respectă termenele limită din acord?

Vicepreședintele KazMunayGas International a fost întrebat "Înțeleg că ar trebui să achitați datorii în cuantum de 600 mil. dolari înainte de privatizarea Petromidia, după care ar urma un acord cu Guvernul României privind plata a 200 milioane și apoi instituirea unui fond în valoare de 1 miliard de euro reprezentând investiții în România. Pare o afacere profitabilă. De ce autoritățile... Ministerul Justiției pune aceasta sub semnul întrebării?".

Azamat Zhangulov a răspuns: "Poate că răspunsul la întrebarea dvs. nu este acordul cu Guvernul României. Da, avem un acord cu Guvernul României. După părerea noastră, ca investitori internaționali, nu există mai multe guverne, ci unul singur, iar noi avem o înțelegere cu Guvernul României. De ce acest acord nu se execută cu respectarea termenelor-limită agreate este o întrebare... nu pentru noi, pentru că noi ne-am îndeplinit toate condițiile, întrebarea trebuie adresată Guvernului". 

"Am achiziționat o companie auditată. În bilanț nu figurau datorii"

Cu privire la datoriile dinaintea privatizării, vicepreședintele KMG International a răspuns: "În primul rând, totul a fost stabilit în 2003 și avem deja confirmările, nu de la compania noastră, ci din afară. Nu există dubiu că nu existau datorii în 2003. Fiind vorba de o companie fără datorii, confirmate de tot, de auditurile internaționale, întrucât noi am achiziționat o companie auditată de una din cele 4 mari firme de audit; în bilanț, nu figurau datorii și am primit opinii juridice foarte bune despre structura fondurilor publice instituite de Ministerul Finanțelor și contractate de Rompetrol la vremea respectivă, deci în ceea ce privește chestiunile legale, cum s-a stabilit relația cu Statul, sunt chestiuni confirmate de sistemul juridic, dat fiind că există decizii-acord ce confirmă poziția companiei".

"Am înțeles în 2011 și 2012 că, până atunci, statul român nu e mulțumit de acest aranjament juridic, întrucât, din punctul lor de vedere, era clar că nu se poate face nimic, legal, pentru a obține mai mulți bani de la KasMunayGaz. Am resimțit deopotrivă acest lucru ca pe intenția statului de a-și îmbunătăți poziția și am oferit această înțelegere statului român– adică să achiziționăm o parte din acțiunile României, dar evaluarea făcută a fost mai mare decât evaluările pieței, ceea ce însemna să plătim mai mult, și am convenit că acordul are două componente, achiziția acțiunilor deținute de statul român, contribuție directă la Bugetul de Stat, și, mai important, constituirea unui fond de investiții pentru noi proiecte care aveau să aducă și mai mulți bani la bugetul de stat, dar nu în mod direct, ci prin crearea de locuri de muncă, a altor tipuri de beneficii, din care statul avea să câștige și mai mult", a mai explicat Azamat Zhangulov. 

Marea problemă: schimbarea frecventă de miniștri

El a mai spus că acest plan nu a fost pus în practică de către Guvernul României pentru că "problema rezidă în dificultatea de a gestiona un mediu schimbător, având diverși miniștri la conducere, și dat fiind că fiecare avea nevoie de timp pentru a înțelege poziția, iar până acum niciunul nu s-a opus tranzacției și nici nu a încercat să renegocieze condițiile. Așadar avem confirmarea de la ministrul actual, nu ministrul unui anume Guvern al României, ci Ministrul Guvernului României care afirmă că tranzacția este inițiată, că vor întreprinde măsuri, acțiuni pozitive pentru noi, derulate într-un cadrul legal pentru a pune în practică tot ceea ce este necesar funcționării noastre ca industrie". 

Sechestrul bunurilor blochează investițiile

Azamat Zhangulov a explicat că "ancheta care se derulează și nu e vorba de noi aici, e vorba de o anchetă penală care privește anumite persoane ce au deținut funcții în stat sau în companie în urmă cu 10-12 ani, dar problema actuală este indirectă și ne privește pe noi ca și companie. Partea cea mai grea este sechestrul bunurilor care nu înțelegem de ce este necesară, dat fiind că e vorba de bunuri imobile, pe care nu le poți oricum lua cu tine, ca să le descarci și să le scoți din țară. Acestea vor rămâne oricum aici, însă această sechestrul limitează dezvoltarea lor ulterioară, pentru că, în cuvinte simple, dacă confiști o mașină sau un apartament, nu mai poți investi în îmbunătățirea lor, iar această sechestrul afectează afacerea, pentru că nu putem derula în mod normal niște programe de investiții ce vizează anumite bunuri în asemenea condiții. Aici e problema". 

Statul român, bun de plată. KMG cere despăgubiri

Vicepreședintele KazMunayGas, întrebat dacă se gândește să ceară despăgubiri a răspuns "Sigur că da. Trăim într-un mediu modern, legal, care spune că, dacă ai suferit niște pierderi, ai dreptul să pretinzi despăgubiri și, dat fiind că avem deja această problemă, lucrăm cu niște firme internaționale de avocatură pentru a vedea ce putem face și cum ar trebui să acționăm pentru a pretinde despăgubirile. Am făcut pași în această direcție, și curând vor ridica această problemă pentru a vedea ce despăgubiri putem primi pentru această pierdere a companiei. Pentru noi sunt importante pentru că nu sunt doar pierderile suferite de noi, ci și pierderile la Bugetul de Stat. Vorbim de o rafinărie, iar 44% aparține statului, iar, la ora actuală, statul, pe de o parte, cu 10%, limitează dezvoltarea dezvoltarea proprietății sale prin această evoluție și e o chestiune la care nu avem un răspuns normal, decent". Problema nu este neaparat lipsa comunicarii, dar astazi, din punct de vedere legal, Guvernul nu poate interveni in actiunea procurorilor, ceea ce este corect. Nu avem nicio soluție iar toți spunem că nu putem să intervenim într-o anchetă penală pentru că aceste acțiuni nu s-au finalizat. Deci noi nu suntem parte în această ancheta penală".

Cât despre o propunere pentru autoritățile române, o soluție, Azamat Zhangulov, spune că "Problema este lipsa de comunicare și faptul că Guvernul nu poate interveni în acțiunea procurorilor, lucru cu care nu avem nicio problemă, dar toți spun că nu se poate interveni într-o anchetă penală, numai că noi nu suntem parte din ancheta penală, nu suntem direct implicați și nu putem acționa în mod direct, o vom face ulterior, după finalizarea anchetei penale".

"Nu știu, poate e corect să îi cercetezi, e o chestiune de sistem juridic român"

"Nu ne simțim lezați în mod direct de către stat, pentru că statul nu face nimic direct împotriva KMG International, ci împotriva celor care sunt investigați penal. Nu știu, poate e corect să îi cercetezi, e o chestiune de sistem juridic român, dar vrem să se traseze o linie de demarcare clară între ce s-a întâmplat înainte ca KMG să achiziționeze Rompetrol sau înainte de privatizare, pentru că acele acțiuni țin de perioada aceea, nu e problema noastră. Noi avem libertatea de a merge mai departe, de a ne continua acțiunile fără să ni se afecteze afacerea...", a adăugat Azamat Zhangulov. 

"E imposibil să faci așa ceva"

Cât despre eventuale dubii la nivelul auditului efectuat cum că s-ar fi dat mită unui oficiali români, Azamat Zhangulov spune că "Avem standarde foarte ridicate în această privință a politicii anti-mită și, în general, în ceea ce privește toate politicile firmei noastre. Vă reamintesc că nu suntem o companie privată, ci o companie deținută de stat, care aparține Statului Kazakhstan și se ține cont de acest lucru în toate auditurile efectuate. Avem audit extern, condus de una din companiile Big Four, și toate dosarele sunt verificate, deci nu e nimic în zona asta, pentru că e imposibil să faci așa ceva. Mai mult, nu avem motivația pentru a face așa ceva, pentru că vorbim de acțiuni între două state, firește că Guvernul este implicat în dezbateri, acestea îi privesc pe cei care au luat parte la discuții, managementul companiei, angajații companiei, oricum singurul nostru beneficiu este salariul pe care îl încasăm". (Vezi în video de la 13:52 la 25:28)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel