De ce a fost aplaudat Năstase

Deținutul politic Adrian Năstase a fost eliberat condiționat, luni. El a părăsit pușcăria Jilava – era să zic Doftana – în aplauzele simpatizanților, cu un alai impresionant de mașini și, desigur, de ziariștii, ce transmiteau în direct. Sunt convins că pușcăria politică efectuată de Adrian Năstase în Epoca Băsescu a mărit mult popularitatea fostului premier. Arogantul, așa cum l-a poreclit inspirat Ion Iliescu, s-a umanizat, a devenit o persoană aproape simpatică publicului larg. Ultimele bâlbe ale Parchetului împotriva eliberării sale au accentuat și mai mult caracterul de om nedreptățit, nu de Justiție – aceasta nu are în sine nici chip și nici nume propriu – ci de Traian Băsescu.

Când priveam la televizor desfașurarea evenimentelor colegii de la De Ce News mi-au arătat mesajele de pe Facebook legate de postarea lui Năstase, conform căreia nu va oferi interviuri presei în perioada următoare. Astfel, poporul despre care credeam că a început să-l iubească scria: „Pe bune dacă asta cu nu dai declaratii și interviuri nu e la fel de curajoasa ca și tentativa de tai-tai. Păi domn prim-ministru ăia strigau libertate în sala de judecată tocmai ca tu să ieși și să te răzbuni”.

Atunci am înțeles: iubirea populară față de Năstase este expresia urii față de Traian Băsescu. Poporul dorește ca Năstase să-i răspundă cu aceeași monedă lui Băsescu – acum, când PSD se află la putere.

Nu știu ce va face Adrian Năstase în continuare. Cele 9 luni de pușcărie politică ar fi putut să-l schimbe profund. S-ar putea ca fostul premier să devină un analist politic care își va alimenta blogul de la Cornu. S-ar putea, într-adevăr, ca Năstase să dorească să se răzbune. Puțină lume știe sau mai bine spus își amintește că Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani cu suspendare și în dosarul Zambaccian. Poliția politică a știut ce face. Dacă nu va fi achitat la recurs, mulți juriști opinează că - indiferent de mărimea pedepsei -, ținând seama că este eliberat condiționat, suspendarea va fi înlocuită cu executarea.

Deocamdată, meciul lui Năstase cu regimul lui Băsescu e departe de a se fi încheiat. În același timp, într-o țară distrusă de ură a acționa în sensul răzbunării ar fi un preț suplimentar al nefastei Epoci Băsescu. Dacă ura a durat zece ani, iar răzbunările vor ține încă vreo zece, o altă generație de români va fi sacrificată. Probabil că lunile următoare vor fi hotărâtoare în privința a ceea ce va urma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel