De ce a blocat Belgia VIZELE românilor în Canada

Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) a fost fost blocat inițial de România, Bulgaria și Belgia. Cele două state est europene au condiționat semnarea tratatului de eliminarea vizelor pentru cetățenii români și bulgari, până în decembrie 2017.

Cu toate că România și Bulgaria au ajuns la un acord cu partea canadiană pentru eliminarea vizelor, CETA rămâne în impas după refuzul Belgiei de a semnat tratatul. Astfel, înțelegerea de liberalizare a vizelor dintre România și Canada, este suspendată.

Toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția celui belgian, care are nevoie de acordul tuturor celor cinci provincii federale. 

Nemulțumit de mai multe prevederi ale tratatului, guvernul regional din Valonia a refuzat să semneze CETA. Valonia este nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne. Ei cer garanții suplimentare cu privire la drepturile pe piața muncii. Guvernul regional din regiunea francofonă Valonia, susține că tratatul oferă o putere mult prea mare multinaționalelor, noteaza Agerpres.

Ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a confirmat eșecul negocierilor purtate vineri cu reprezentanții regiunii valone. Ea a reproșat Uniunii Europene că 'nu este în acest moment capabilă de un acord internațional nici măcar cu o țară care are valori atât de europene precum Canada'.

Totuși, este de așteptat ca datorită presiunii exercitate de celelalte guverne europene, guvernul valon să ajungă la un consens cu cel de la Ottwa.

Tratatul CETA ar trebui semnat joia viitoare la summit-ul dintre UE și Canada.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel