Dan Dungaciu: care e miza declarației lui Iliescu despre o închisoare CIA în România

Foto: caleaeuropeana.ro
Foto: caleaeuropeana.ro

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, spune că declarațiile din presa germană ale lui Ion Iliescu despre o facilitate a CIA în România sunt "părtinitoare" și vor avea ca urmare redeschiderea dosarului închisorilor CIA în Estul Europei.

"Documentul care a fost făcut public în Senatul SUA nu are nicio probă; nu există, pe fond nicio probă, dar, în acest caz, orice picătură de declarații redeschide dosarul", a declarat Dungaciu, duminică seară, în emisiunea "Jocuri de Putere", de la Realitatea Tv.

"Declarația președintelui Iliescu redeschide acest dosar fără nicio probă nouă, fără nimic concret, fără nimic plauzibil, dar în această desfășurare vom ajunge să rediscutăm despre România, despre Polonia, despre partenerii strategici americani în regiune. Sigur că asta convine foarte mult. Mulți care nu vor în UE, care nu vor ca partenerii Americii în zonă să fie bine priviți și bine acceptați; această declarație nu va rămâne fără urmări, cel puțin pentru motivul că Polonia a fost condamnată la CEDO inclusiv ca urmare a declarației președintelui care a fost folosită ca probă în proces", a susținut Dungaciu.

Premierul Ponta și George Maior, despre declarațiile lui Iliescu privind închisoarea CIA

Publicația germană Der Spiegel a publicat în ediția online de miercuri un interviu cu fostul președinte Ion Iliescu, care a spus că a aprobat o solicitare a CIA privind o "locație" pe teritoriul țării noastre, dar nu a știut că aceasta va fi folosită ca centru de detenție și tortură, așa cum pretinde un raport al Congresului SUA.

"Este evident că ele (declarațiile lui Ion Iliescu - n.r) sunt părtinitoare, dau apă la moară celor care sugerează că setarea relațiilor cu Federația Rusă trebuie să se facă, din nefericire, aproape în termenii Federației Ruse", a mai arătat Dan Dungaciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel