Dacian Cioloş, scrisoare către Pavel Filip. În ce condiții România va acorda un împrumut Moldovei

Premierul Dacian Cioloş i-a transmis, sâmbătă, omologului său moldovean, Pavel Filip, o scrisoare în care menţionează o serie de 'acţiuni decisive' ale Chişinăului pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.

Scrisoarea detaliază conţinutul discuţiilor avute la Bucureşti în data de 26 ianuarie 2016 în legătură cu acordul de împrumut dintre România şi Republica Moldova. Aceasta reliefează 'aspecte cheie prin care autorităţile de la Chişinău vor reconfirma dorinţa de reformare a statului, permiţând accesarea împrumutului acordat de către România'.

În documentul dat sâmbătă publicităţii, premierul Dacian Cioloş îl asigură pe omologul său, Pavel Filip, că România 'este şi va continua să fie alături de Republica Moldova' şi arată că Bucureştiul înţelege 'seriozitatea situaţiei economice şi implicaţiile asupra stabilităţii Republicii Moldova şi bunăstării cetăţenilor săi'.

'În egală măsură, suntem convinşi că rezolvarea problemelor actualităţii nu poate să se producă fără un dialog constructiv între forţele politice şi o relansare solidă, sustenabilă şi credibilă a reformelor asumate de Republica Moldova în parcursul său european. Aceste reforme reprezintă nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ci sunt cel mai bun garant al stabilităţii şi prosperităţii pentru cetăţenii Republicii Moldova', arată Cioloş. Şeful guvernului român reaminteşte că, aşa cum a precizat în cursul convorbirilor bilaterale, România este dispusă să ofere sprijinul necesar Republicii Moldova, 'într-o manieră structurată şi graduală, în conexiune cu eforturile întreprinse la Chişinău pentru asumarea şi aplicarea reformelor democratice, economice şi instituţionale'.

'Doar astfel asistenţa României va putea atinge impactul dorit, în complementaritate cu asistenţa altor parteneri internaţionali şi financiari ai Republicii Moldova, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova', afirmă Dacian Cioloş, în scrisoarea adresată lui Pavel Filip. Şeful Executivului de la Bucureşti apreciază necesar ca, pentru crearea condiţiilor transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, autorităţile Republicii Moldova să întreprindă, 'în termenul cel mai scurt, înaintea transferului acestei prime tranşe', o serie de acţiuni 'decisive', care să asigure realizarea mai multor obiective. Astfel, se menţionează 'prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova'.

[citeste si]

'În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în şedinţa de guvern din 27 ianuarie a Planului Naţional de Armonizare a Legislaţiei pentru evidenţa transpunerii actelor UE în legislaţia naţională', afirmă Cioloş. O altă cerinţă exprimată în scrisoare se referă la 'un proces transparent şi credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale, cu respectarea criteriilor de profesionalism şi integritate şi care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituţie independentă şi responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente'. Pe acelaşi subiect, este notată şi atenţia 'deosebită' care trebuie acordată procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova.

Cioloş apreciază, totodată, că invitarea la Chişinău a unei misiuni a FMI a fost 'un pas important' şi adaugă că 'acum este esenţială stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil'. 'Foaia de parcurs ar trebui să includă măsurile cerute de FMI ca pre-condiţii şi un calendar de negocieri menit să conducă la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul', adaugă premierul român. El subliniază şi necesitatea iniţierii în R.Moldova a unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

Printre 'acţiunile decisive' enunţate de Dacian Cioloş în scrisoarea sa către Chişinău, se numără şi lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naţionale, asigurarea transparenţei acţionariatului şi tranzacţiilor din sistemul bancar, contracararea spălării banilor şi a transferurilor prin circuite nereglementate. De asemenea, premierul român include pe aceeaşi listă prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv o evaluare a performanţei Procuraturii şi Centrului Naţional Anticorupţie. 'Aducerea la zi a cadrului legal anticorupţie, în vederea consolidării şi integrării lui.

Adoptarea şi implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Naţionale de Integritate, controlul averilor, noţiunea de conflicte de interese şi o instituţie puternică de implementare) ar ilustra voinţa politică de reformă aşteptată de cetăţenii Republicii Moldova şi de partenerii internaţionali', afirmă premierul român. Cioloş face apel şi la 'consultarea si conlucrarea strânsă cu reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele menţionate mai sus'. 'Aceste recomandări de măsuri, exprimate şi în cursul discuţiilor avute la Bucureşti, la 26 ianuarie 2016, vor asigura, în opinia noastră, premisele necesare pentru consolidarea stabilităţii Republicii Moldova şi pentru transferarea sprijinului financiar al României.

Vor asigura, de asemenea, premisele relansării parteneriatelor Republicii Moldova cu alţi parteneri internaţionali şi financiari', adaugă premierul român. Şeful Executivului de la Bucureşti îi transmite, în final, premierului moldovean că 'până la acel moment, în spiritul abordării graduale discutate, la nivelul Guvernului României vor fi luate măsurile necesare pentru conturarea unui ajutor de urgenţă (umanitar) pentru Republica Moldova, respectiv pentru intensificarea cooperării sectoriale şi relansarea unor proiecte strategice'. Marţi, 26 ianuarie, premierul Dacian Cioloş declarase că Executivul de la Bucureşti va transmite prima tranşă din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar după ce Chişinăul va lua măsuri concrete de reformă, ce se vor regăsi pe o listă trimisă de autorităţile române până la sfârşitul acestei săptămâni.

'Înainte de a livra prima tranşă a acestui acord, ne aşteptăm din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri concrete, care să demonstreze voinţa de reformă. Şi i-am spus (premierului moldovean - n.r.) că în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la Bucureşti această primă tranşă. Totodată, România doreşte să îşi coordoneze sprijinul financiar rambursabil şi cu Comisia Europeană şi cu FMI', a spus Cioloş, marţi, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă comună cu omologul de la Chişinău, Pavel Filip. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel