Dacian Cioloş, către Pavel Filip: Încurajăm guvernul să asculte societatea civilă

Dacian Cioloș s-a întâlnit, marți, cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, cu care a purtat discuții referitoare la situația de la Chișinău și la împrumutul rambursabil pe care România îl va acorda.

"Vizita a contribuit la o mai bună înțelegere a situației dificile prin care trece Republica Moldova, să înțelegem mai bine și ceea ce se întâmplă la Chișinău, și care este poziția guvernului", și-a început discursul Cioloș.

Premierul român consideră că cetățenii Moldovei au așteptări foarte clare de la autorități, iar nemulțumirile pe care le au sunt justificate.

"Credibilitatea majorității parlamentare depinde de capacitatea de a lua decizii pentru implementarea reformelor așteptate de moldoveni și de România ca țară vecină parteneră și de partenerii europeni și euroatlantici", a adăugat acesta.

"I-am spus domnului prim ministru că încurajăm guvernul să țină legătura cu reprezentanții societății civile, să asculte doleanțele și așteptările legitime care merg în direcția reformei și menținerea parcursului european al Republicii Moldova. Pornind de la niște angajamente clare de reformp, guvernul României e gata să sprijine Republica Moldova pe parcursul european și să sprijine programul de reformă. Ne dorim stabilitate și un guvern angajat la reforme".

[citeste si]

Cioloș a explicat că România va sprijini cetățenii nevoiași din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă prin acordarea de produse de primă necesitate.

"Suntem pregătiți să acordăm un sprijin financiar din creditul rambursabil pe care România l-a promis. I-am spus domnului prim ministru că înainte de a livra prima tranșă ne așteptăm să vină cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voință de reformă. Până la sfârșitul săptămânii venim cu o listă de măsuri pe care guvernul le-ar putea lua înainte de transmiterea primei tranșe de la București. România dorește coordonarea sprijinului financiar cu Comisia Europeană și FMI, să fie folosit ca un pod între momentul de față și momentul în care va putea semna un acord cu FMI", a spus oficialul român.

La rândul său, premierul Filip a ținut să mulțumească omologului său "pentru că a acceptat să avem o primă întâlnire chiar din primele zile de la instalarea Guvernului de la Chișinău. Mulțumesc și pentru că România a decis să întindă o mână de ajutor țării mele într-un context extrem de dificil".

Acesta a mai precizat că a avut o discuție constructivă cu Dacian Cioloș și că, "mai mult ca oricând, sprijinul e vital pentru cetățenii moldoveni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel