Cum îl afectează pe Iohannis protestele împotriva defrișărilor şi stenogramele PNL

Are de suferit imaginea lui Klaus Iohannis în urma protestelor legate de Codul Silvic și de scandalul defrișărilor? Dar din cauza stenogramelor PNL, publicate după întâlnirea de la Bistrița? Consultantul politic Angelin Ioan dă un răspuns tranșant, într-un editorial scris pentru DCNews.

Iată, integral, editorialul scris de Angelin Ioan:

Problemele președintelui Iohannis sunt cu clasa politică, nu în stradă

Criticile din stradă îl vizează pe președinte fiindcă este autoritatea de la care oamenii au cea mai mare aşteptare. Vinovăția, însă, este proiectată asupra clasei politice. În al doilea rând, chiar mai important, preşedintele domină atât de clar topul încrederii, că nu are concurent care să direcţioneze eventualele nemulţumiri faţă de Klaus Iohannis.  

Klaus Iohannis, vulnerabilizat și de PSD și de PNL

Este lesne de spus că electoratul care iese în stradă pe tema defrișărilor este electoratul care a votat preponderent cu președintele Iohannis... dar cam atât. Protestele din stradă sunt deocamdată semnale, nu seisme: oamenii aşteaptă ca preşedintele să acţioneze pe problema de faţă, în direcţia în care consideră ei. Preşedintele ascultă şi răspunde. Este o zonă de tatonare în care publicul şi politicianul „negociază”.

Vulnerabilitatea preşedintelui Iohannis este produsă de clasa politică și  de modul în care majoritatea parlamentară proguvernamentală - intenționat, și PNL - din neatenție, produc un context din care reiese că președintele nu cotrolează jocul politic. Pe două paliere.

PSD folosește majoritatea parlamentară

Pe de o parte, PSD are forța politică în Parlament să joace politic cu șeful statului. Deja mass-media a spus că președintele a pierdut pe Codul Silvic prin respingerea modificărilor solicitate Parlamentului. De ce este acest lucru atât de rău ? Pentru că o clasă politică care descoperă că nu trebuie să țină cont de solicitările președintelui, îl slăbește mult pe acesta din urmă. Parlamentul simte instinctiv slăbiciunea șefului statului. De aici, situația poate fi rezolvată doar prin confruntare sau acumularea de cedări ale Președintelui, pâna la momentul brodării unei noi majorități.

PNL, gafă care încalcă o promisiune electorală

Pe de altă parte, din cauza discuţiei recente din PNL legată de stenogramele PNL-PDL. Cu scoaterea în public a discuţiilor urâte din culise, PNL lovește în promisiunea de „altfel de politică” pe care Klaus Iohannis a făcut-o în alegeri. În cazul despăduririlor, este o vină a întregii clase politice, de 20 de ani, cu o zonă de speculații şi atacuri difuze asupra Președintelui. În cazul stenogramelor, se dovedește  că aceia care au câștigat alegerile cu promisiunea unei „nou fel de a face politică” își încalcă o promisiune făcută acum 6 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel