Urmărește emisiunea live


”Cum ar vorbi Prună despre penitenciare dacă ar fi amenințată cu violul având un cuțit la gât?”

Un caz șocant s-a întâmplat în urmă cu o zi la Penitenciarul Poarta Albă, în contextul protestelor pe care Ministerul Justiției nu le aude. 

O angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost sechestrată de doi deținuți în baia clubului de activități. Potrivit unui comunicat al Administrația Națională a Penitenciarelor, ”în timpul derulării unei activități specifice de educație cu cei doi deținuți, aceștia au devenit violenți și amenințând-o cu un cuțit improvizat au obligat-o să se deplaseze în grupul sanitar al clubului cu intenția de a o agresa sexual”. Lucrătoarea i-a convins pe cei doi deținuți s-o elibereze și a anunțat conducerea unității pentru a fi luate măsuri urgente. A fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, iar la Penitenciarul Poarta Albă a fost demarată o anchetă. 

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNPL) întreabă: ”Cum ar vorbi Raluca Pruna despre penitenciare dacă ar fi amenințată cu violul având un cuțit la gât?”. 

Lucrătorii din penitenciare subliniază că sunt ”furioși și permanent nedreptățiți” pentru că sunt ”denigrați inclusiv de propriul ministru”, muncesc în ”condiții proaste” și se expun la ”riscuri nebunești”, fără să mai conștientizeze pericolul. Sindicatul subliniază, într-un articol de pe site-ul său, că ”a munci cu riscul permanent al morții devine o rutină și uneori realitatea ne surprinde”.

[citeste si]

SNPL dă mai multe detalii despre cazul lucrătoarei de la Penitenciarul Poarta Albă:  

”Ieri in miezul zilei o colega de la Penitenciarul Poarta Alba, avand functie de conducere in sectorul educatie si asistenta psihosociala a fost solicitata de doi detinuti de pe sectia a 5-a (regim semi-deschis) pentru discutii. Colega noastra s-a deplasat pe sectie si a incercat sa discute cu detinutii respectivi in biroul agentului supraveghetor dar acolo se aflau deja alte doua colege din acelasi sector sustinand activitati similare.

Plan diabolic, grotesc

Prin urmare colega noastra a intrat cu cei doi detinuti in singurul spatiu alternativ, disponibil, respectiv in clubul sectiei aflat la cativa metri de biroul supraveghetorului. Si in acest punct s-au terminat sansele de a simti vreun pericol si eventual de a preintampina. Alta sansa nu a mai existat. Cei doi detinuti, sustinuti de alti doi acoliti care se miscau in zona intrarii in clubul sectiei, cu scop clar de a semnala venirea vreunui salariat, au pus in aplicare aproape integral un plan diabolic, grotesc, care va revolta intreg personalul din penitenciare si pe buna dreptate.

Trasă cu forța în toaletă de doi deținuți 

Pe scurt, sub amenintarea unui cutit tinut la gat, s-a produs o sechestrare cu tentativa de viol. Colega noastra careia cu acceptul ei ii dam initialele (ACL) a fost trasa in grupul sanitar al clubului si impiedicata sa alarmeze desi nu prea avea pe cine avand in vedere configuratia sectiei, efectivele de detinuti si singurul agent care era implicat in activitati in alta parte. Fapta nu a fost desistata prin interventii sau dotari. Pentru asta ar fi trebuit sa se stie de producerea ei. Si oricum ar fi durat.

Doar puterea de convingere a salvat-o

Numai munca de convingere pe care colega noastra, absolut singura in puterea a doi dezaxati foarte pregatiti si hotarati, a reusit sa o duca, punand in practica toata experienta si prezenta de spirit de care a putut uza, au impiedicat o fapta abominabila care ar fi traumatizat intregul sistem dar in primul rand un salariat care nu a gresit cu nimic, pentru ca ceea ce a facut a facut conform unei rutine normale, asa cum facem toti lucrurile pe care credem ca trebuie sa le facem, indiferent de riscuri. ANP spune ca situatia a durat 10 minute, noi am auzit de jumatate de ora. Numai colega noastra stie ce a trait in acele minute.

Un agent la 400 de deținuți

(...)Avem sute de colege din sectorul reintegrare sau din medical care se deplaseaza singure pe sectiile de detinere si se implica direct in activitati. Un singur agent si 400 de detinuti, fara nicio usa sau sistem de siguranta intre ei... Asa prevede legea. Aceasta intamplare ar trebui sa genereze modificari radicale in legislatie, regulamente, proceduri, dotari si formare. Ne vom asigura ca aceste modificari se vor produce urgent. Sigur vom reveni pe aceasta tema”. 

*Intertitlurile au fost puse de redacție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel