Culisele discuțiilor după BREXIT din PE. Situație fără precedent

PE s-a reunit, marți, pentru a dezbate referendumul din Marea Britanie, cunoscut ca BREXIT. 

Europarlamentara PSD Claudia Țapardel este de părere că "Europa trăiește un moment istoric". Membră în Comisia pentru Afaceri Constituționale, social-democrata subliniază că "pentru prima oară de la înființarea sa, Parlamentul European s-a reunit nu pentru a ratifica intrarea unui nou membru UE, ci pentru a lua notă de plecarea unuia dintre aceștia. Acest lucru ne întristează, dar Europa trebuie să se regrupeze/reanalizeze și să meargă mai departe. Avem nevoie de o atitudine echilibrată și conciliantă prin care să putem duce mai departe promisiunile pe care ni le-am asumat în fața cetățenilor europeni", potrivit unui comunicat de presă. 

Cetățenii, divizați: Câștigători și perdanți

Giani Pittela, liderul grupului S&D, a declarat că "referendumul din Marea Britanie ne-a arătat încă o dată ce se poate întâmpla atunci când politicienii pun interesele lor personale înaintea binelui Europei. Nu în ultimul rând ne-a demonstrat că globalizarea a împărțit cetățenii în câștigători și perdanți. Din acest motiv avem datoria de a readuce în prim plan ideea de echitate socială, precum și de a da un nou impetus procesului democratic european". 

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a subliniat că "avem dovada că naționalismul dezbină și distruge. Europa nu are cetățeni de măna întâi și de mâna a doua, iar acum este momentul să apărăm idealurile noastre. Identitatea națională nu o exclude pe cea europeană". 

La finalul reuniunii, europarlamentarii au votat o rezoluție prin care solicită ca decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană să fie pusă în aplicare cât mai curând, evitând astfel prelungirea unei stări de incertitudine în plan politic, social și economic.

Răspunsul la naționalism: atitudine conciliantă

"Pentru a ne putea concentra cu adevărat asupra problemelor continentului nostru este important ca Marea Britanie și UE să ajungă cât mai rapid la un acord care să clarifice noua relație între cele două", explică eurodeputata Claudia Țapardel.

Ea a continuat: "Doar în acest fel ne vom putea redobândii credibilitatea în fața celor care ne-au votat și care cred în Uniunea Europeană. O atitudine conciliantă ne va ajuta nu numai în a combate valul de naționalism care a cuprins Europa pe fondul unor politici de austeritate, dar și la crearea unor politici publice care să creeze punți și nu clivaje între cetățenii europeni". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel