CRIZĂ în PSD. Dan Șova, Marian Vanghelie și Sebastian Ghiță, suspendați din funcțiile deținute în partid

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, după ședința Biroului Permanent Național al PSD, că Dan Şova, Sebastian Ghiţă şi Marian Vanghelie se autosuspendă din funcţiile deținute în PSD, dar rămân membri ai partidului. Vanghelie era vicepreședinte al PSD, Șova - vicepreședinte și purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale, iar Ghiță coordona activitatea online a PSD.

"Am reiterat un mesaj foarte clar, apropo de acuzaţiile aduse unor membri ai partidului în această perioadă: să se pună la dispoziţia justiţiei şi, dacă sunt vinovaţi de ceva, să-şi asume responsabilitatea. Decizia lui Hrebenciuc e un semnal foarte clar", a declarat Victor Ponta.

"În ultimele 24 de ore au fost atacuri de imagine, am discutat foarte clar şi cei care au apărut - Şova, Vanghelie, Ghiţă - toţi trei se vor suspenda din partid. Cei care greşesc, plătesc. Cei care au probleme trebuie să şi le lămurească", a mai spus Ponta.

Reuniunea are loc în contextul în care tensiunea a atins punctul maxim în partid. Întrebat dacă decizia autosuspendării a fost rezultatul voineți celor trei sau li s-a impus asta, Ponta a răspuns: "I-am autosuspendat".

Citește și: Liviu Dragnea, despre stenogramele Viorel Hrebenciuc - Dan Șova: "Mare noroc că ..."

"Vin să fac ordine şi disciplină în partid!", a spus preşedintele PSD, Victor Ponta, la intrarea în sediul PSD.

Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament, iar unii lideri cer suspendarea lui, dar şi a lui Dan Şova din PSD, pentru că au complotat împotriva lui Victor Ponta.

Ce prevede statutul PSD

Calitatea de membru PSD se pierde prin excludere sau demisie şi încetează prin autosuspendare, care e o decizie personală, în timp ce suspendarea, care e una dintre sancţiuni, este luată pe timp limitat şi vizează funcţia într-un organ de conducere a partidului, dar şi calitatea de membru.

Astfel, potrivit art. 27, alineatul (1) din Statutul PSD, calitatea de membru al PSD se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid.

Mai mult, potrivit articolului. 28, alineatul (1), calitatea de membru al PSD încetează prin autosuspendare, decizie personală luată în situaţia în care calitatea de membru de partid a acestuia devine incompatibilă cu o funcţie sau cu o demnitate publică pe care urmează să o ocupe.

Citește și: Radu Tudor, scenariu: Marian Vanghelie, următorul arestat din PSD

Articolul 31 este cel care vorbeşte despre sancţiunile care li se aplică membrilor PSD care au săvârşit abateri de la prevederile Statutului ori care prin activitatea sau comportamentul lor aduc prejudicii partidului li se aplică, în funcţie de gravitatea acestora.

Prima sancţiune este avertisment - care este o sancţiune pentru membrul de partid adoptată de către Biroul organizaţiei locale din care face parte sau sancţiune pentru membrul de partid care ocupă o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la toate nivelurile, adoptată de organul de conducere respectiv.

Suspendarea pe timp limitat din funcţia pe care o deţine în cadrul unui organ de conducere a partidului este o altă sancţiune, care e propusă de organul de conducere din care face parte şi aprobată prin hotărâre a conducerii ierarhic superioară.

A treia sancţiune este retragerea sprijinului politic, permanent sau temporar, pentru funcţiile de parlamentar, europarlamentar, preşedinte al Consiliului Judeţean, primar, viceprimar, precum şi pentru funcţiile numite în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, pentru care membrul respectiv a beneficiat de susţinerea politică a partidului.

A patra sancţiune este excluderea, aceasta fiind aplicată prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care face parte membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD. Acesta poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel