Cristian Diaconescu, scrisoare către Jose Manuel Barroso cu privire la ordonanța propusă de Dragnea

Prezidențiabilul independent Cristian Diaconescu i-a trimis, marți, o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Fostul ministru de Externe susține că ordonanţa referitoare la migrarea primarilor poate afecta "modelul politic şi instituţional al României"şi "altera rezultatul alegerilor prezidenţiale".

"Mă simt obligat să vă fac cunoscută o problemă politică importantă care poate să afecteze modelul politic şi instituţional al României. În egală măsură, este o problemă care ar putea să altereze rezultatul viitoarelor alegeri prezidenţiale. Mă refer la o lege modificată, aşa cum a fost prezentată ea de către vicepremierul Liviu Dragnea, care le va permite primarilor care au fost aleşi în iunie 2012 să treacă în alte partide fără impedimentul de a-şi pierde funcţia. Aşa cum este sistemul legislativ în România acum, un primar care a fost ales ca reprezentant al unui anumit partid nu poate să migreze la alt partid şi să-şi păstreze funcţia", transmite Cristian Diaconescu, în scrisoarea trimisă preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn.

Citește și: Cristian Diaconescu, despre suspendarea lui Traian Băsescu. Scenariu sumbru pentru Călin Popescu Tăriceanu

Prezidențiabilul independent adaugă că prevederea este "o măsură de control democratic, cu obiectivul de a ajuta la menţinerea scopului votului original al cetăţenilor care şi-au exprimat opţiunea în alegeri, iar primarul nu-şi poate trăda cetăţenii şi migra în funcţie de diverse presiuni politice ori financiare", scrie Mediafax.

Fostul ministru de Externe mai adaugă că modificarea legii, în scopul de a "permite ca primarii să poată, în perioada de timp dată, să decidă în care partid doresc să activeze, în pofida partidului care i-a susţinut în alegerile locale, este o lovitură grea dată democraţiei româneşti şi nu ar fi putut să apară într-o perioadă mai proastă, având în vedere că se aşteaptă ca partidele mari, iar dintre ele mai ales partidele de guvernământ, să obţină avantaje de pe urma acestei migrări politice în viitoarele alegeri prezidenţiale".

"Aceste acţiuni diferă cu siguranţă de angajamentele democratice pe care România, ca partener şi aliat, a promis să le îndeplinească. Şi mai mult, momentul în care sunt întreprinse aceste acţiuni pot determina candidaţi independenţi, ca mine, să se întrebe dacă procesul electoral nu va fi afectat şi dacă suveranitatea cetăţenilor este cu adevărat respectată", încheie Cristian Diaconescu.

Vezi și: Liviu Dragnea: Aleșii locali ar putea schimba partidul fără a pierde mandatul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel