Cristi Danileț, odă pentru Livia Stanciu

Livia Stanciu este numirea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de judecător CCR. 

Iată ce a scris judecătorul Cristi Danileț, pe blogul său, despre Livia Stanciu: 

"'Laudatio' (lat.)=discurs de elogiere a cuiva

Astăzi, în Plenul CSM, am luat o decizie cu mare greutate: am semnat buletinul de vor pentru decizia de eliberare din funcţie prin pensionare a doamnei judecător dr. Livia Stanciu, preşedintele instanţei supreme.

Primul judecător al ţării şi reprezentant al puterii judecătoreşti în ultimii şase ani, Livia Stanciu îşi încheie o carieră de 35 de ani în slujba justiţiei – procuror între anii 1980-1994, judecător între anii 1994-2016, fiind la curtea supremă din anul 2004. Părăseşte sistemul fără fast, fără aplauze, fără mulţumiri adresate public. Nu ştiu dacă asta s-a vrut a fi din partea noastră drept o dovadă a unei anumite modestii instituţionale care – poate – nici nu era necesară sau este doar lipsa de exerciţiu a sistemului juridic în aprecierea valorilor sale.

Rar mi-a fost dat să văd un om atât de modest într-o funcţie atât de înaltă. Sub conducerea Liviei Stanciu, ICCJ a fost reformată: s-a suplimentat numărul de judecători supremi, s-a modernizat sistemul de recrutare a lor, au venit generaţii noi de magistraţi, au fost rezolvate câteva probleme punctuale de integritate, s-a reconsiderat jurisprudenţa secţiei penale care s-a angajat în mod ferm în sancţionarea adecvată a corupţiei. Astfel, datorită activităţii susţinute a judecătorilor supremi din ultimii ani, Înalta Curte a cunoscut o creştere a încrederii oamenilor în justiţie nemaiatinsă în perioada postdecembristă.

Doctor în drept şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii, judecătorul Livia Stanciu a format generaţii întregi de noi magistraţi. A devenit un model pentru sute de magistraţi. Prin luările sale de poziţie publice a contribuit la conştientizarea faptului că legea e o valoare în sine, care trebuie respectată de oricine şi că magistratul român are un rol esenţial în promovarea şi menţinerea statului de drept.

Doamna Livia Stanciu se bucură de toată admiraţia mea; merită felicitări sincere pentru extraordinara sa carieră şi urări de mult succes în noua calitate de judecător la CCR. Pentru mine, Domnia Sa este un reper de profesionist al dreptului şi un exemplu de OM". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel