Corupție și anticorupție pe 5 iunie

Alegerile din 5 iunie vor fi un test major, nu numai pentru parlamentarele din noiembrie, ci și pentru evoluția viitoare a României. Cum vede analistul Bogdan Chirieac rezultatul acestei confruntări electorale, în editorialul scris pentru DCNews:

Corupție și anticorupție pe 5 iunie

Alegerile din 5 iunie vor fi un test major, nu numai pentru parlamentarele din noiembrie, ci și pentru evoluția viitoare a României. Pe scurt, PNL și-a făcut un brand de campanie din a acuza PSD că liderii săi sunt ori condamnați, ori vor fi condamnați pentru infracțiuni asimilate celor de corupție. Practic, întreaga elită politică a PSD fie a fost băgată la pușcărie, fie se află în fața instanței, fie urmează să intre sub anchetă.

De partea cealaltă, PNL-ul, având în măruntaie încărcătura otrăvită a PDL-ului, s-a erijat în apărătorul vocal al Parchetului și instanțelor.

Există și numeroși candidați, cum este Marian Vanghelie la sectorul 5 sau Scripcaru la Brașov, care își vor mai cere un mandat, venind direct din pușcăria preventivă. Pe de altă parte, conform sondajelor, 60% din populația țării afirmă că sprijină lupta împotriva corupției.

Ca urmare, rezultatul previzibil al acestor alegeri ar fi o victorie masivă a PNL în detrimentul PSD. Cele două partide mici nou apărute, ALDE și PMP, au, culmea, același mesaj: întărirea democrației și respectarea drepturilor omului. Se merge de la firescul lui Călin Popescu Tăriceanu, liberal născut nu făcut, care susține în mod real aceste valori, sau intelectualul de excepție, sau al profesorului Daniel Barbu, care explică, pe înțelesul publicului, diferența dintre justiție și poliție politică, până la grotescul lui Traian Băsescu care explică, în detaliu, de ce sistemul conceput de el încalcă... democrația și drepturile omului.

Bref, cu sondajele în brațe și deontologii la butoane, aștept duminică o victorie covârșitoare a PNL-ului. Altminteri, toate calculele îmi vor fi răsturnate. Dacă va câștiga PSD-ul cu un avans de cel puțin 10 puncte? Dacă va câștiga Vanghelie la 5? Ce anume din istoria ultimilor doi ani a nemulțumit atât de tare românii? Corupția este, în mod real, blestemată de toată lumea, atunci când are a face cu administrația sau cu orele pierdute în trafic, sau cu spitalele de stat, sau la școlile de stat? Probabil că, de luni de dimineață, aceasta va fi principala temă de discuție. Pot anticipa și temele campaniei parlamentare din toamnă. PSD va milita pentru democrație, demonizând PNL-ul că este brațul politic al Binomului.

Îmi este teamă că, din iunie și până în noiembrie, lupta politico-juridică va face România să semene tot mai mult cu ceea ce ne-a prezis ambasadorul american, Mark Gitenstein, "în România este bine că, spre deosebire de Siria, oamenii nu sunt împușcați de pe acoperișul clădirilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel