Constantin Niță: Volumul exporturilor dintre România și Turcia trebuie să ajungă la 10 miliarde de euro

Schimburile comerciale dintre România și Turcia au ajuns la șapte miliarde de euro anual, a declarat, marți, ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul Forumului de Afaceri Turco - Român. Autoritățile române își propun creșterea acestora la peste 10 miliarde de euro în câțiva ani, a mai spus  Constantin Niță.

"Turcia reprezintă pentru România principalul partener comercial din afara Uniuni Europene. Dorim să menținem acest rol, în așa fel încât în următorii câțiva ani, volumul cifrelor de export dintre cele două țări să depășească 10 miliarde de euro. Acesta este target-ul pe care trebuie să ni-l propunem împreună pentru următorii ani", a explicat Niță.

El a mai spus că, în prezent, investițiile turcești în România se ridică la patru miliarde de euro, ceea ce înseamnă înființarea a peste 15.000 de societăți comerciale.

Ministrul român al Economiei a invitat companiile turcești să investească în România, chiar dacă investitorii în energia verde s-au declarat nemulțumiți de măsura luată de Guvern în privința certificatelor vezi. "Îi asigur pe investitori că este un profit amânat, deci nu unul pierdut, și că predictibilitatea în acest domeniu va fi menținută", a explicat Constantin Niță.

Citește și: Constantin Niță: România, alternativă pentru investitorii israelieni

El a amintit și de necesitatea realizării cablului submarin Constanța — Istanbul, proiect convenit prin semnarea unui memorandum între cele două state, însă întârziat din punct de vedere al punerii în aplicare.

De asemenea, ministrul Economiei a invitat companiile turcești să investească în domeniul minier. "Nu vindem resursele, însă dorim parteneri în exploatarea acestor resurse. Dorim crearea de unități noi, moderne, care să aducă profit atât investitorului cât și societăților românești. Fie că este vorba de cupru, de argint, de polimetale, de plumb, de zinc sau alte resurse", a susținut Constantin Niță.

În plus, el a adăugat că autoritățile române sunt dispuse să discute cu firme din Turcia și în legătură cu privatizarea Oltchim, companie care va fi scoasă la licitație în decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel