Constantin Niță: Hidrocentrala Turnu Măgurele-Nicopole așteaptă investitorii chinezi

Ministrul Economiei, Constantin Niță, a afirmat, luni, la întâlnirea cu investitorii chinezi de la Beijing, că proiecte importante în domeniul energetic precum Hidrocentrala Turnu Măgurele-Nicopole sau salba de microhidrocentrale de pe râul Prut pot fi construite de partea chineză.

"Mă bucur să revăd în sală pe mulți dintre reprezentanții companiilor cu care am discutat în ultimul an și jumătate. (...) În domeniul Energiei, așa cum s-a mai spus, avem un început de colaborare foarte bun. Avem colaborare în domeniul nuclear, în domeniul producției de energie pe cărbune, pe apă. Și aș aminti câteva proiecte pe care încă nu le-am antamat în discuțiile cu dumneavoastră și care cred că ar prezenta interes. Este vorba de Hidrocentrala Turnu Măgurele-Nicopole, pe care am dori să o facem împreună cu partenerii din Bulgaria.

Vă mai provoc la o salbă de microhidrocentrale pe râul Prut la granița dintre România și Moldova, la cablul submarin care leagă România de Turcia privind transportul de energie electrică. Sunt convins că aceste proiecte alături de celelalte vor fi finalizate într-o perioadă medie de timp", a declarat ministrul Economiei la întâlnirea de la Grand Hotel Beijing de luni dimineața.

Citește și: Victor Ponta, despre domeniile în care partenerii chinezi pot investi în România

Ministrul Economiei a adăugat că România este interesată de investiții în industria extractivă minieră.

"Mai ales în domeniul modernizării minelor. Suntem interesați în modernizarea și crearea unor structuri de producție moderne în prelucrarea cuprului, precum și în modernizarea structurilor de producție privind metalele neferoase. În domeniul industriilor ne interesează privatizarea Oltchim, unul dintre cele mai mari combinate petrochimice din Europa, precum și al unor companii care fabrică aparatură medicală, din producția de țevi din fontă și altele", a spus Niță.

Ministrul Economiei a arătat că România le oferă investitorilor chinezi macrostabilitate economică, un impozit pe profit de 16%, măsura scutirii profitului reinvestit și, cel mai probabil, în următoare perioadă, și măsura reducerii cu cinci punte procentuale a CAS. 

Constantin Niță  a menționat  proiectele de parcuri tehnologice care se doresc  a fi dezvoltate în perioada următoare în România, specializate pe electronică-telecomunicații, industrie alimentară, industrie extractivă, minieră, industria IT.

În acest context, ministrul Economiei a menționat și un al șaselea parc care să adune tot ce se fabrică în aceste parcuri industriale tematice, "un parc logistic în portul Constanța".

Ministrul Economiei a amintit de volumul schimburilor comerciale, care nu se ridică la valoarea relațiilor politice pe care România și China le au. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel